Narobe obrnjen zdrobov kolač (neverjetno sočen in preprost za pripravo)

Pecivo, ki ga pripravimo po vzoru kultne francoske obrnjene pite tarte tatin.

Narobe obrnjen zdrobov kolač, ki ima sadni vzorec, kar vabi poglede, zato je ta slaščičarski trik postal uspešnica vseh, ki želijo očarati že z videzom sladkega poobedka. Običajno so te barvite torte, ki jih lahko krasi skoraj katero koli sadje, narejene s klasičnim biskvitom, mi pa tokrat odkrivamo različico, ki bo v naših kuhinjah še bolj navdušila. Za izjemno sočnost in lahkotnost bodo poskrbeli zdrob namesto moke, kakijev pire in pomaranča.

Nikar naj vas ne skrbi, da bi se pomaranče prijele na dno pekača. Tudi nobene potrebe po papirju za peko ni. Vse skupaj le dobro namastite in posujte s kristalnim sladkorjem. Sestavini bosta poskrbeli še za karamelni okus, pomaranče pa se bodo lepo zmehčale in kandirale, tako da jih ni treba olupiti. No, razen če ne marate grenkobe pomarančne lupine, potem bo bolje, da jo odstranite.

Uporabite lahko tudi druge citruse in dodate svojo najljubšo začimbo.

Narobe obrnjen zdrobov kolač

Za tortni model, ki ima premer 24 cm.

  • 250 g pšeničnega zdroba
  • 5 g pecilnega praška
  • 125 g sladkorja (in še malo za posip modela)
  • 250 g navadnega jogurta
  • 250 g olupljenega kakija (vanilja ali navadni)
  • jajce
  • lupinica pomaranče
  • 2 manjši pomaranči narezani na kolobarje

In še …

  • po želji še 2 žlici pomarančne marmelade in 2 žlici ruma
  • maslo za namastitev pekača

Priprava

1. Pečico vključimo na 180 stopinj.

2. V večji posodi zmešamo pšenični zdrob, sladkor in pecilni prašek.

3. V drugo posodo narežemo kaki in ga zmeljemo s paličnim mešalnikom skupaj z jogurtom in jajcem. Dodamo še pomarančno lupinico.

4. Pekač za torto dobro namastimo z maslom in posujemo s kristalnim sladkorjem. Dno obložimo z rezinami pomaranče.

5. Suhi mešanici z zdrobom primešamo mokro zmes. Lahko z metlico na roke ali z ročnim mešalnikom.

6. Prelijemo v pripravljen pekač in z njim potolčemo po pultu, da se znebimo morebitnih zračnih mehurjev, ki bi se pojavili ob pomarančah in pokvarili videz.

7. Pečemo 35 do 40 minut.

8. Ko je kolač pečen, ga vzamemo iz pečice in počakamo 5 minut, da se sam nekoliko skrči in odlepi od oboda.

9. Nato odstranimo obod, na biskvit položimo servirni krožnik in vse skupaj obrnemo. Previdno odstranimo še dno modela.

10. Če želimo, da se bo sladica svetlikala in imela še več pomarančne arome, segrejemo marmelado in rum ter s tem premažemo tortico tik pred postrežbo.

Sladica, ki vedno očara.
Priporočamo še: Po korakih: jabolčni zavitek iz domačega listnatega testa (FOTO)
Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed