Odprta Kuhinja

Nedeljska sladica: pita panakota (brez peke)

Odpri galerijo
A+   A-
»Kuhana smetana«, če poslovenimo, je poleg jabolčnega zavitka najverjetneje najbolj priljubljen zaključek kosila.


Kadar se ne morem dokopati do ideje za nov recept, skočim na družbena omrežja, da vidim, kaj je trenutno najbolj aktualno med sladkosnedi. Tako sem na facebooku naletela na zelo množično sodelovanje pod vprašanjem, katera je vaša najljubša sladica. Iz sekunde v sekundo ste tipkali odgovore, med njimi pa sta se najpogosteje pojavila prav zavitek in panakota. Slednjo sem zato izbrala za nadev v preprosti piti brez peke in pod njo skrila plast ameriških borovnic, odišavljenih z vrtnično vodo.

Priprava vam bo vzela nekaj več časa, saj se morajo plasti vmes ohladiti, a delali boste zelo malo. Rezultat bo lepa, lahkotna in osvežilna sladica, popolna za toplo pomlad in poletje.

Pri nas doma so jo razglasili za najboljšo do zdaj. Panakota je pač panakota.

Teh sestavin je za okrogel pekač, ki ima premer 26 cm.

Pita panakota


Podlaga

 • 300 g polnozrnatih ali drugih piškotov

 • 150 g raztopljenega masla


Borovničeva plast

 • 350 g ameriških borovnic

 • sok pol limone

 • 50 g sladkorja

 • 4 lističi želatine

 • žlica vrtnične vode (po želji)


Panakota

 • 300 ml sladke smetane

 • 200 ml mleka

 • 100 g sladkorja

 • 6 lističev želatine

 • zavojček sladkorja z burbonsko vaniljo


Priprava


1. Dno tortnega modela obložimo s papirjem za peko. Na notranjo stran oboda po želji namestimo acetatno folijo, a bo pita lepa tudi, če je nimate.

2. V hladno vodo namočimo 4 lističe želatine.

3. Piškote stresemo v multipraktik in jih zmeljemo. Dodamo maslo in dobro pomešamo. Vse skupaj stresemo na tortno podlago in potlačimo ter poravnamo. Pomagamo si s kozarcem ali skodelico, ki ima ravno dno. Potiskamo od sredine proti obodu, tako da nastane tudi rob, ki naj bo na notranji strani visok za dva debela prsta. Pospravimo v hladilnik in se lotimo borovničeve plasti.

4. Borovnice stresemo v kozico, dodamo limonov sok in zmeljemo s paličnim mešalnikom. Dodamo še sladkor in zavremo. Ogenj ugasnemo, dodamo ožeto želatino in dobro pomešamo. Na koncu primešamo vrtnično (rožno) vodo. Borovnice prelijemo na hladno piškotno podlago in vrnemo v hladilnik, da se plast popolnoma ohladi. Če se vam mudi, si pomagajte z zamrzovalnikom.

5. V hladno vodo namočimo 6 lističev želatine.

6. Sladko smetano in mleko prelijemo v kozico. Dodamo navadni in vaniljev sladkor ter segrejemo do vrelišča. Vmes večkrat premešamo, da se sladkor lepo raztopi in se kaj ne prismodi. Smetano odstavimo in dodamo ožeto želatino. Dobro pomešamo.

7. Počakamo, da se panakota rahlo ohladi, nato jo prelijemo v pekač. Ne zlivamo preveč zviška, da s težo toplega curka ne poškodujemo borovničeve plasti. Spet pospravimo v hladilnik in počakamo, da se popolnoma strdi.

8. Ko je pita nared, se okoli oboda »sprehodimo« s tankim nožičem in ga previdno odstranimo. Pito s papirjem vred preložimo na servirni krožnik in odstranimo še papir.

9. Kose režemo z dolgim in ostrim nožem, ki ga pomakamo v vrelo vodo in pred vsakim rezom obrišemo v papirnato brisačko. Tako bodo rezine res lepe.
ni podpisa
ni podpisa
Priporočamo še: angelski kolač

Fotografija: Mateja Delakorda
Deloindom.si: Ledeni možje in čas za paradižnik
Datum Objave: 17.5.2022 ob 08:05

Več iz te teme:

pitapanakotanedeljska sladica

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.