Odprta Kuhinja

Nedeljska sladica: rulada s pečenimi jagodami in skrivno začimbo

Odpri galerijo
A+   A-
Kaj je bolj pomladnega od zvitega puhastega biskvita, ki v sebi skriva eno najboljših kombinacij.


Na najbolj sladke domače jagode bo treba še malce počakati, zato sem razmišljala, kako tistim iz trgovine vdahniti več življenja. Posute s sladkorjem in za pol ure potisnjene v pečico postanejo mehke, dišeče, bogatejšega okusa in naravnost omamne. Tukaj pa je tudi skrivna začimba, ki vse skupaj še izboljša. Nanjo sem se spomnila zaradi lanske obsesije s kuhanjem po Ottolenghiju – prav zaradi njega sem omarico obogatila s prenekatero bombico okusa, tudi to, ki se fantastično poda jagodam. To je sumak, prahec iz posušenih in zdrobljenih jagod octovca. Je kiselkastega in svežega okusa, rastlina pa uspeva tudi pri nas, znana je kot rhus. Pravzaprav je ta temno rdeči dodatek nekaj, kar uravnoteži in poudari jed – tako kot sol povzdigne čokoladno aromo ali limona okrepi dolgočasen bučni pire.

ni podpisa
ni podpisa


Rulada s pečenimi jagodami


Biskvit

  • 6 beljakov

  • 240 g sladkorja

  • 6 rumenjakov

  • 6 žlic vode

  • 200 g namenske moke za pecivo

  • zavitek pecilnega praška

  • ščepec soli


Pečene jagode

  • 500 g jagod

  • žlica sladkorja

  • žlička sumaka

  • šopek pehtrana po želji


Krema

  • 3 lističi želatine

  • 300 ml sladke smetane

  • 250 g sira maskarpone

  • sirup pečenih jagod


Sladkorni obliv

  • 3 žlice sirupa pečenih jagod

  • sladkor v prahu

  • limonov sok po potrebi

  • Za dekor in postrežbo

  • 300 g svežih jagod


Priprava


1. Pečico vključimo na 180 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko.

2. Beljake čvrsto stepemo s sladkorjem. Med mešanjem pri najmanjši hitrosti dodamo rumenjake z vodo in enakomerno umešamo.

3. Zdaj ročno primešamo še mešanico moke, soli in pecilnega praška.

4. Prelijemo v pekač, enakomerno razporedimo po vsej površini in pečemo 17 minut.

5. Pečen biskvit previdno obrnemo na nov papir za peko, odstranimo prejšnjega in vse skupaj zvijemo v rulado po krajši stranici. Počakamo, da se ohladi.

6. Pečico preklopimo na 200 stopinj.

7. Jagode operemo, prerežemo na pol in stresemo v manjši pekač. Posujemo jih s sladkorjem, sumakom in po želji začinimo še z osmukanim šopkom pehtrana. Potisnemo v ogreto pečico in pečemo približno 30 minut. Vmes premešamo. Ko so mehke in plavajo v bogato rdečem sirupu, jih postavimo na pult in pustimo, da se vse skupaj ohladi. Pehtran odstranimo, sirup pa precedimo. Tri žlice ga odvzamemo, da bo za pripravo sladkornega preliva.

8. Lističe želatine namočimo v hladno vodo.

9. Maskarpone, smetano in sirup pečenih jagod zmešamo z metlico in združimo z želatino po navodilih na embalaži. Po nekaj minutah v hladilniku bo krema ravno prav čvrsta.

10. Rulado odvijemo, jo po celotni površini popršimo z malce vode, po prvem delu razporedimo pečene jagode, enakomerno namažemo s kremo in zvijemo nazaj. Postavimo v hladilnik, da se lepo prepoji in učvrsti.

11. Naredimo sladkorni obliv: v skledico zlijemo 3 žlice sirupa pečenih jagod in med mešanjem dodajamo sladkor v prahu, dokler ne dobimo gostega, a tekočega rožnatega obliva. Če ga je premalo, dodamo limonov sok in še več sladkorja v prahu. Prelijemo ga po ohlajeni ruladi in enakomerno razmažemo.

12. Rulado dekoriramo s polovičkami jagod, ponudimo pa jih tudi ob odrezanem kosu.
ni podpisa
ni podpisa

Namig: da se rulada, potem ko jo namažemo z veliko kreme in zvijemo, ne razleze in ohrani obliko, jo tesno ovijem v prozorno folijo in postavim v hladilnik, da se učvrsti. Najbolje za nekaj ur ali čez noč. Če se mudi, pomaga zamrzovalnik, kamor sladico potisnemo za kakšnih 40 minut.

Še ena opomba: sumak lahko brez pretiranega naprezanja ali iskanja naročite kar po spletu. Z njim so založeni tudi slovenski dobavitelji, zato bo pošiljka pri vas že v nekaj dneh. Če vas ta začimba ne zanima, preprosto uporabite limonovo lupinico.

Priporočamo še: Nedeljska sladica: sočno bananovo pecivo z javorjevim sirupom
Datum Objave: 1.4.2022 ob 21:04

Več iz te teme:

ruladanedeljska sladicasumakpečene jagode

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.