Nedeljska sladica: sočno bananovo pecivo z javorjevim sirupom

Konec tedna se v skledi s sadjem rada zatakne kakšna zelo zrela banana. To je najboljši način, kako jo predelati v sladico.

Ta izjemno priljubljeni posladek se pogosto pojavlja tudi kot narobe obrnjen kolač z bogato karamelizirano podlago ali v družbi karamelne omake. Zoprni pripravi slednje, ki se pogosto sprevrže v nekaj zažganega, se izognemo z javorjevim sirupom, ki ga preprosto prelijemo čez kos odrezanega peciva. Lahko ga tudi pogrejemo in obogatimo s pravkar nabranimi trobenticami in vijolicami ali drugim užitnim cvetjem. Karamelno noto še dodatno dosežemo tako, da beli sladkor zamenjamo z nerafiniranim trsnim.

Za pekač s premerom 26 cm.

Bananovo pecivo

  • 100 g masla sobne temperature
  • 100 g nerafiniranega rjavega trsnega sladkorja mascavo
  • 2 zmečkani banani
  • 3 jajca
  • 150 g kisle smetane
  • 2 žlici ruma
  • 150 g gladke moke
  • žlička pecilnega praška
  • 50 g koruznega škroba
  • pol žličke sode bikarbone

Dekoracija

  • blanširani mandlji
  • banana
  • javorjev sirup za preliv

Priprava

1. Pečico vključimo na 180 stopinj. Dno pekača obložimo s papirjem za peko.

2. Maslo stepemo s sladkorjem. Po potrebi ga vsake toliko postrgamo s stene posode.

3. Nato med srednje močnim stepanjem dodajamo jajca, drugo za drugim.

4. Postopoma pri enaki hitrosti mešalnika dodajamo še zmečkane banane, kislo smetano in rum.

5. Moko zmešamo s koruznim škrobom, pecilnim praškom in sodo bikarbono in jo med počasnim stepanjem po žlicah dodamo v zmes. Pazimo, da ne mešamo predolgo.

6. Testo prelijemo v pekač in okrasimo s koluti banane in mandlji, da na površini dobimo nekakšne rožice.

7. Pečemo 30–35 minut.

Namig: To pecivo je najbolj okusno še toplo, bo pa tudi naslednji dan še vedno dovolj sočno, tako da ga lahko pripravite vnaprej. Lahko se tudi zamrzne.
Priporočamo še: Ježki mojega otroštva
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed