Nedeljska sladica: sočno bananovo pecivo z javorjevim sirupom

Konec tedna se v skledi s sadjem rada zatakne kakšna zelo zrela banana. To je najboljši način, kako jo predelati v sladico.

Ta izjemno priljubljeni posladek se pogosto pojavlja tudi kot narobe obrnjen kolač z bogato karamelizirano podlago ali v družbi karamelne omake. Zoprni pripravi slednje, ki se pogosto sprevrže v nekaj zažganega, se izognemo z javorjevim sirupom, ki ga preprosto prelijemo čez kos odrezanega peciva. Lahko ga tudi pogrejemo in obogatimo s pravkar nabranimi trobenticami in vijolicami ali drugim užitnim cvetjem. Karamelno noto še dodatno dosežemo tako, da beli sladkor zamenjamo z nerafiniranim trsnim.

Za pekač s premerom 26 cm.

Bananovo pecivo

  • 100 g masla sobne temperature
  • 100 g nerafiniranega rjavega trsnega sladkorja mascavo
  • 2 zmečkani banani
  • 3 jajca
  • 150 g kisle smetane
  • 2 žlici ruma
  • 150 g gladke moke
  • žlička pecilnega praška
  • 50 g koruznega škroba
  • pol žličke sode bikarbone

Dekoracija

  • blanširani mandlji
  • banana
  • javorjev sirup za preliv

Priprava

1. Pečico vključimo na 180 stopinj. Dno pekača obložimo s papirjem za peko.

2. Maslo stepemo s sladkorjem. Po potrebi ga vsake toliko postrgamo s stene posode.

3. Nato med srednje močnim stepanjem dodajamo jajca, drugo za drugim.

4. Postopoma pri enaki hitrosti mešalnika dodajamo še zmečkane banane, kislo smetano in rum.

5. Moko zmešamo s koruznim škrobom, pecilnim praškom in sodo bikarbono in jo med počasnim stepanjem po žlicah dodamo v zmes. Pazimo, da ne mešamo predolgo.

6. Testo prelijemo v pekač in okrasimo s koluti banane in mandlji, da na površini dobimo nekakšne rožice.

7. Pečemo 30–35 minut.

Namig: To pecivo je najbolj okusno še toplo, bo pa tudi naslednji dan še vedno dovolj sočno, tako da ga lahko pripravite vnaprej. Lahko se tudi zamrzne.
Priporočamo še: Ježki mojega otroštva
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana