
Konec tedna se v skledi s sadjem rada zatakne kakšna zelo zrela banana. To je najboljši način, kako jo predelati v sladico.
Ta izjemno priljubljeni posladek se pogosto pojavlja tudi kot narobe obrnjen kolač z bogato karamelizirano podlago ali v družbi karamelne omake. Zoprni pripravi slednje, ki se pogosto sprevrže v nekaj zažganega, se izognemo z javorjevim sirupom, ki ga preprosto prelijemo čez kos odrezanega peciva. Lahko ga tudi pogrejemo in obogatimo s pravkar nabranimi trobenticami in vijolicami ali drugim užitnim cvetjem. Karamelno noto še dodatno dosežemo tako, da beli sladkor zamenjamo z nerafiniranim trsnim.
Za pekač s premerom 26 cm.
Bananovo pecivo
- 100 g masla sobne temperature
- 100 g nerafiniranega rjavega trsnega sladkorja mascavo
- 2 zmečkani banani
- 3 jajca
- 150 g kisle smetane
- 2 žlici ruma
- 150 g gladke moke
- žlička pecilnega praška
- 50 g koruznega škroba
- pol žličke sode bikarbone
Dekoracija
- blanširani mandlji
- banana
- javorjev sirup za preliv
Priprava
1. Pečico vključimo na 180 stopinj. Dno pekača obložimo s papirjem za peko.
2. Maslo stepemo s sladkorjem. Po potrebi ga vsake toliko postrgamo s stene posode.
3. Nato med srednje močnim stepanjem dodajamo jajca, drugo za drugim.
4. Postopoma pri enaki hitrosti mešalnika dodajamo še zmečkane banane, kislo smetano in rum.
5. Moko zmešamo s koruznim škrobom, pecilnim praškom in sodo bikarbono in jo med počasnim stepanjem po žlicah dodamo v zmes. Pazimo, da ne mešamo predolgo.
6. Testo prelijemo v pekač in okrasimo s koluti banane in mandlji, da na površini dobimo nekakšne rožice.
7. Pečemo 30–35 minut.