Nedeljska sladica: sočen češnjev venec
Odpri galerijo
A+ A-
Ta sladica je lahko povsem običajen kolač, a bolj razburljivo bo, če nastane kar torta. Malo posebna, da bo nedeljsko razvajanje še slajše.
Marsikdo namreč kolačev ne mara preveč, ker se jim zdijo biskviti presuhi in dolgočasni, zato sem razmišljala, kako vse skupaj narediti bolj sočno in kremasto. V bogato masleno zmes sem potopila češnje, ki so se prej omehčale in oplemenitile v pomarančnem soku in džinu ...
Češnjev venec
- 400 g češenj
- žlica sladkorja
- 6 žlic pomarančnega soka
- 4 žlice pomarančnega džina (lahko izpustite in nadomestite s pomarančnim sokom)
Kolač
- 200 g masla sobne temperature
- 150 g sladkorja
- 4 jajca M
- naribana lupinica velike bio pomaranče
- 2 žlici pomarančnega soka
- 150 g moke
- 150 g mletih mandljev
- 2 žlički pecilnega praška
- ščepec soli
- 200 g maceriranih češenj (pol zgornjih)
Jogurtov ganache
- 300 g bele čokolade
- 200 g čvrstega grškega jogurta sobne temperature
Dodatno
- tekočina in preostalih 200 g maceriranih češenj
Priprava
1. Češnje razkoščičimo in, najbolje, tudi narežemo na manjše koščke, ki jih odlagamo na globok krožnik. Posujemo jih s sladkorjem ter prelijemo z džinom in pomarančnim sokom. Pomešamo in počakamo vsaj 30 minut.
2. Pečico vključimo na 200 stopinj. Pekač namastimo.
3. V posodo kuhinjskega robota damo maslo, sladkor, pomarančno lupinico in sok ter stepamo na visoki hitrosti tako dolgo, da postane maslo kremasto in svetlejše barve.
4. Medtem v manjši posodi zmešamo moko, zmlete mandlje, pecilni prašek in sol.
5. Mešalnik izključimo in maslo postrgamo z oboda posode, nato ga spet zaženemo. Zdaj dodamo jajca, eno po eno. (Če se vam masa sesiri, ni nič hudega.)
6. Hitrost zmanjšamo na srednjo in po žlicah hitro dodajamo mešanico moke in mandljev. Mešalnik izključimo.
7. Ročno primešamo 200 g odcejenih maceriranih češenj (od skupnih 400 g). Tekočino prihranimo za navlažitev biskvita.
8. Testo razporedimo v namaščen pekač in ga potisnemo v pečico.
9. Pečemo približno 40 minut.
10. Biskvit vzamemo iz pečice in počakamo 10 minut, da se malo ohladi in stabilizira, šele nato ga prevrnemo na rešetko. Nikar ga ne prevrnite prehitro, saj je topel zelo mehak in sočen, zato bi se vam lahko poškodoval.
11. Jogurtov ganache: čokolado stopimo nad vodno kopeljo in primešamo v grški jogurt. Postavimo v hladilnik, da se ohladi.
12. Kolač prerežemo. Zgornjo plast predenemo na krožnik. Pomagamo si z dvema dolgima slaščičarskima paletama ali čim podobnim, sicer se bo biskvit prelomil.
13. Ganache preložimo v dresirno vrečko z nastavkom za brizganje.
14. Spodnjo plast navlažimo s sokom maceriranih češenj, nabrizgamo kupčke ganacha (tretjino ga prihranimo za okras), obložimo s češnjami.
15. Prekrijemo z drugo plastjo kolača, pri tem si spet pomagamo s slaščičarskima paletama.
16. Kolač okrasimo s preostankom ganacha in češnjami.
Namigi
1. Priporočam, da maceracije ne izpustite. Res bi pospešili pripravo, a bi bil kolač zelo razmočen, med tem postopkom oplajanja okusov in mehčanja pa bodo češnje izpustile veliko zelo okusne tekočine, ki jo porabimo za navlažitev biskvita.
2. Kako si lahko pripravo še malo olajšamo: namesto jogurtovega ganacha lahko uporabimo kar čvrsto stepeno smetano. Tako bo sladica lahkotnejša in manj sladka. Je pa kolač že sam po sebi tako dober, da lahko nadev v celoti izpustimo.
3. Uporabimo okrogel pekač za šarkelj s premerom 24 do 26 cm. Če boste kolač prerezali, ne priporočam modela z globokimi zarezami, ki bi sicer pričarale zelo lep vzorec.
Priporočamo še: TOP 10 sladic z jagodičevjem, ki naredijo vtis
Fotografije: Mateja Delakorda
Datum Objave: 18.6.2021 ob 11:06