Nedeljska sladica: tufahije

Raziskovanje sladic, ki si jih radi privoščimo na dela prost dan, me je poneslo na Balkan. Še sama ne vem, kako sem kar na lepem na računalniškem zaslonu uzrla ta jabolčni posladek, ki me je posrkal vase kot vakuumski sesalnik.

Priznam, nisem vedela, da obstaja, še manj sem se zavedala, da gre za klasiko in eno najbolj zastopanih sladic v slovanskih državah južno od nas, še posebno v Bosni in Hercegovini. Zelo preprosta je – jabolka nežno poširamo v sladki vodi, nato pa jih napolnimo z orehi in smetano. Po temeljitem pregledu vseh mogočih receptur, videoposnetkov in pogovorih z ljudmi, ki to jed poznajo, so nastale še moje prve, a zagotovo ne zadnje tufahije.

Sestavine

  • 500 ml vode
  • 250 g sladkorja
  • 4 janeževe zvezde
  • 5 klinčkov
  • sok pol limone
  • 4 večja jabolka bolj čvrste sorte
  • 100 g orehovih jedrc
  • vrečka vaniljevega sladkorja
  • žlica cimeta
  • 70 ml sladke smetane za stepanje

Priprava

1. V posodo nalijemo vodo, dodamo sladkor, janeževe zvezde, klinčke in sok pol limone ter postavimo na ogenj, da zavre.

2. Jabolka olupimo in jim s posebnim okroglim nožičkom izdolbemo peščišče. Malce jih natremo z ostankom limone, da ne potemnijo.

3. Preložimo jih v posodo z vrelim sirupom in pokrijemo. Dodamo tudi olupke, saj se bo sirup tako bolj zgostil.

4. Na manjšem ognju kuhamo 3 do 5 minut, odvisno od velikosti in zrelosti jabolk, nato posodo odkrijemo, jabolka obrnemo s penovko, spet pokrijemo in kuhamo še enkrat toliko. Jabolka morajo biti mehka, a ne smejo počiti ali razpadati.

5. Orehe zmeljemo.

6. Kuhana jabolka preložimo v servirno posodo.

7. Odvzamemo tri žlice sirupa, ki je nastal med kuhanjem, in ga primešamo orehom, da dobimo gosto zmes za nadev. Dodamo tudi cimet in vaniljev sladkor. Z nadevom nato napolnimo jabolka do vrha.

8. V servirno posodo z jabolki prilijemo za dva prsta sirupa in vse skupaj pustimo na pultu, da se ohladi.

9. Smetano čvrsto stepemo in jo s servirno vrečko nabrizgamo na jabolka. Ponudimo v skodelicah z ohlajenim sirupom in okrasimo z orehovimi jedrci.

Namig: Nekateri uporabijo kar kupljene mlete orehe, a bo sladica boljša, če bodo še malce hrustali. Nadev bo lahkotnejši, če boste polovico orehov nadomestili z mletimi piškoti.
Priporočamo še: Bučne kremšnite
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed