Nedeljska sladica: zares preprosta kakavova pita s hruško

Rešitev za vse, ki ne marate krhkega testa in se v širokem loku izogibate njegovi pripravi. Ta pita namreč ne potrebuje podlage.

Bistvo tokratne nedeljske skušnjave je mandljeva krema ali frangipane, ki jo slaščičarji uporabljajo kot nadev za piškote in pite. Odlično bi se obnesla v gratiniranih palačinkah ali kot polnilo za nam zelo ljube šnite, ponekod si jo celo namažejo na toast in ga popečejo v pečici. Zares imenitno pa je dejstvo, da jo lahko preprosto razporedimo na dobro namaščen pekač za torto ali pito, obložimo s sadjem in spečemo kar tako. Jaz sem ji dodala še dobro mero temnega kakava, lahko pa bi se, namesto mandljev, odločila tudi za druge mlete oreščke. Predstavljajte si mehko orehovo podlago v kombinaciji z jabolki in kančkom karamele na krožniku!

Zakaj vam bo še všeč? Ker umažemo samo eno posodo, ker lahko vse skupaj v dveh minutah zmešamo kar na roke in ker se nam že tako mehka pita, v kateri se prepletajo nežne arome masla, kakava in mandljev, kar topi v ustih.

Za manjši pekač za pite, ki ima premer 20 cm, kar zadostuje za štiri do šest kosov.

Kakavova pita s hruško

  • 125 g masla sobne temperature
  • 125 g sladkorja
  • veliko jajce sobne temperature
  • 5 ml ruma
  • 1,5 žličke koruznega škroba
  • 110 g mletih mandljev
  • 25 g temnega kakava
  • 1–2 zelo zreli, vloženi ali poširani hruški
  • mandljevi lističi

Priprava

1. Pečico vključimo na 180 stopinj. Pekač namastimo ali obložimo s papirjem za peko. Hruški narežemo na rezine.

2. Maslo in sladkor kremasto zmešamo: lahko s silikonsko lopatko ali kuhinjskim robotom, na katerem uporabimo ploščati nastavek za stepanje.

3. Dodamo razžvrkljano jajce in rum ter dobro premešamo.

4. Na vrsti so še suhe sestavine: dodamo mandlje, koruzni škrob in kakav. Še enkrat premešamo.

5. Kremo razporedimo po pekaču in po njej hruš­ke, ki jih malce potisnemo v maso. Posujemo z mandljevimi lističi.

6. Pečemo približno 35 minut. Pita bo na sredini zelo mehka, naj vas to ne prestraši. Med ohlajan­jem se bo še nekoliko učvrstila.

Namig: Dodatek sladke smetane ali kepica vaniljevega sladoleda ne bosta škodila.
Priporočamo še: Nedeljska sladica: ti buhtlji so oblački, polnjeni z borovnicami

Fotografije: Mateja Delakorda

Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed