Noč čarovnic: 5 receptov za slane in sladke jedi v srhljivi preobleki

Odpri galerijo
A+ A-
Pred nami je najbolj strašen praznik v letu, noč čarovnic. Nič ne de, če ga ne praznujemo, dobrote lahko spečemo v vsakem primeru.
Priporočamo: Prepletene štručke z namazom presenečenja (VIDEO)
1. Cake pops
Sestavine za 10 kroglic.
- 100 g vaniljevega biskvita
- 100 g čokoladnih sendvič piškotov
- 100 g mlečne čokolade
- 200 g bele čokolade
- zelena jedilna barva
- čokoladne mrvice
- 10 paličic za ražnjiče
- pisalo s črno jedilno barvo
Mlečno čokolado raztopimo nad paro. V multipraktik nalomimo biskvit (lahko ostanek marmornega kolača), piškote in raztopljeno čokolado ter zmešamo, da se vse poveže. Pretresemo v skledo, dlani oplaknemo z mrzlo vodo in oblikujemo deset za oreh velikih kroglic. Odlagamo na pladenj in postavimo za dve uri v hladilnik. V vsako kroglico zapičimo paličico. Belo čokolado raztopimo nad paro, primešamo nekaj kapljic zelene barve, in vanjo pomočimo kroglice, vrh kroglice povaljamo po mrvicah, ki jih stresemo na krožnik. Paličice zapičimo v kos stiropora ali postavimo v kozarec, ko se čokolada strdi, s temno čokolado narišemo strašne obraze.

Foto: Bigknell/Getty Images
2. Mafini s pajkovo mrežo
Za 10 kosov.
Kolački
- 50 g temne čokolade
- 80 g masla
- žlica mleka ali kave
- 200 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- pol žličke sode bikarbone
- 80 g svetlega muscovado sladkorja
- jajce
- 140 ml kisle smetane
Glazura
- 100 g temne čokolade
- 100 g bele čokolade
Pečico segrejemo na 190 stopinj, pekač za mafine obložimo s papirnatimi modelčki. Za kolačke čokolado nalomimo v skledo, dodamo maslo in žlico tekočine ter raztopimo nad paro. Premešamo in ohladimo. V skledi pomešamo moko, sladkor, pecilni prašek in sodo bikarbono. V drugi skledi razžvrkljamo jajce in primešamo kislo smetano; stresemo k suhim sestavinam, prav tako čokolado in premešamo le toliko, da se vse poveže. Z žlico enakomerno naložimo v modelčke do 3/4 visoko ter pečemo 20 minut. Nekaj minut naj se hladijo v pekaču, potem prestavimo na rešetko, kjer naj se povsem ohladijo. Za glazuro nad paro raztopimo obe čokoladi, vsako v svoji skledi. Po dve žlici vsake čokolade damo v dve dresirni vrečki. Na mafin najprej naložimo malo bele čokolade in nabrizgamo koncentrične kroge s črno čokolado, potem skoznje povlečemo z zobotrebcem, da dobimo videz pajkove mreže. Nadaljujemo s preostalimi mafini, polovico obložimo z belo, polovico pa s temno čokolado, na katero nabrizgamo bele kroge.

Foto: Sarsmis/Getty Images
3. Beljakovi duhci
Za 60 kosov.
- 500 g kristalnega sladkorja
- 250 g beljakov
- žlička vinskega kamna
- 1/4 žličke cimeta in mletega ingverja
- pisalo s črno jedilno barvo
Pečico segrejemo na 110 stopinj. Beljake in vinski kamen stepamo z električnim mešalnikom kakih 5 minut, potem po žlicah dodajamo sladkor: če beljaki upadejo, prenehamo dodajati sladkor in mešamo naprej, da postanejo čvrsti in malo narastejo, potem nadaljujemo s sladkorjem; ko smo vsega porabili, stepamo še par minut, beljaki morajo biti čvrsti in bleščeči; nežno, s spatulo, vmešamo še začimbi. Beljake naložimo v dresirno vrečko, nežno stiskamo, da se znebimo morebitnih zračnih mehurjev. Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj stisnemo beljak. Naredimo krogec, vrečko rahlo dvignemo, naredimo še en krogec in vrečko dvignemo ter nehamo stiskati. Za to potrebujemo nekaj vaje, a duhovi bodo vseeno slastni. Nadaljujemo, dokler ne porabimo vsega beljaka; med duhci naj bo nekaj cm razmika. Pečemo 40–50 minut; ohladimo kar na pekaču. Na popolnoma hladne narišemo oči in usta. Če nimamo pisala, raztopimo 50 g temne čokolade in rišemo s čopičem.

Foto: Irina Taskova/Getty Images
4. Mumije
Za 12 kosov.
- 12 hrenovk
- 275 g listnatega testa
- 24 majhnih užitnih sladkornih oči
- žlička gorčice/kečapa za oči
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Testo razvijemo in narežemo na tenke trakove: za vsako hrenovko potrebujemo tri. Hrenovko osušimo s papirnato brisačo in okoli nje ovijemo trakove, pustimo luknjico za oči. Polagamo jih na s peki papirjem obložen pekač in pečemo 12–15 minut, da se testo lepo zapeče. Malce ohladimo in prilepimo oči: malo gorčice ali kečapa kanemo na zadnji del oči in nežno pritisnemo na hrenovko.

Foto: Zi3000/Getty Images/Getty Images
5. Odrezani prsti
- 100 g masla
- 100 g mletega sladkorja
- 1 jajce
- žlička izvlečka vanilje
- 225 g moke
- pol žličke pecilnega praška
- 45 blanširanih mandljev (polovic)
- 5 žlic rdečega džema ali čokoladnega namaza
Iz masla, sladkorja, moke, pecilnega praška, vanilje in jajca zgnetemo testo, ga oblikujemo v kroglo, sploščimo, ovijemo v folijo za živila in za pol ure postavimo v hladilnik. Potem oblikujemo prste: od testa odrežemo malo testa in oblikujemo svaljek, dolg kot prst; bolj ko bo kriv, bolje bo videti. Nohte naredimo z mandlji, ki jih pritrdimo z malo marmelade ali čokoladnega namaza.

Foto: Gorchittza2012/Getty Images
R. O.
Naslovna fotografija: Zi3000/Getty Images/Getty Images
Priporočamo še: Čarovniški gosti sok s smetano
Datum Objave: 29.10.2022 ob 07:10