Čarovniški gosti sok s smetano

Se spomnite korenčkovega nektarja iz otroštva in kako smo ga vsi veselo srkali ob koncu poletja? To je nadaljevanje zgodbe globoko v jesen, ko oživijo buče, po podstrešju se nerodno spotikajo okostnjaki, izza vogala pa na metli privrši čarovnica.

Čeprav se zlovešča bitja letos ne bodo smela zbirati, še ne pomeni, da v družinskem krogu čarovniškega praznika ne bo. Zato vam tokrat priporočamo, da ubijete dva grozovita pajka na en mah in skuhate strašen gosti sok iz buč, ki je pravzaprav različica tistega korenčkovega iz skrinje otroških spominov. A začinjen v jesenskem duhu z začimbno mešanico »pumpkin spice«. To se že kar dobro dobi pri nas, sicer pa zmešajte žličko cimeta, žličko ingverja v prahu, žličko vanilje, pol žličke mletih klinčkov, četrt žličke mletega kardamoma in četrt žličke mletega muškatnega oreščka.

Oranžni napoj lahko skuhate že danes, ga zaprete v steklenice in pospravite v temnico. Sok je izvrsten tako hladen kot topel, uprava čarovniške bande pa si lahko vanj kane še malo ruma.

Priporočamo tudi: Hitre, preproste in zabavne buče za noč čarovnic
Ne pozabite na dekoracijo in pravo čarovniško vzdušje 😉

Gosti sok s smetano

Za 2500 ml, smetanovega nadeva pa bo dovolj za štiri velike porcije.

Bučni sok

  • 500 g buče maslenke
  • 500 g jabolk in hrušk
  • 1800 ml vode
  • 10 g citronke
  • 250 g sladkorja (lahko nadomestite z medom)
  • žlička ali dve začimb »pumpkin spice«

In še

  • 300 ml smetane
  • 2 žlici sira maskarpone
  • 2 rebrci bele čokolade

Priprava

1. Buče, jabolka in hruške očistimo, olupimo in narežemo na kocke.

2. Buče predenemo v svojo posodo, jih prelijemo s približno pol litra vode in začnemo kuhati. V drugem loncu enako naredimo s hruškami in jabolki. Ločeno kuhamo zato, ker se sadje prej zmehča kot buče.

3. V novem, večjem loncu zavremo preostanek vode s sladkorjem. Dodamo prej skuhane sestavine, skupaj z vodo, citronko in začimbami. Dobro pretlačimo s paličnim mešalnikom. Še enkrat zavremo, nato pa sok prelijemo v sterilizirane steklenice. V hladnem in temnem prostoru nas bo počakal tudi pol leta, zato lahko količine podvojite ali kar potrojite.

4. Čokolado stopimo in malo ohladimo. Smetano stepemo skupaj z maskarponejem, na koncu pa primešamo čokolado. Sok nalijemo v kozarce in postrežemo s pravkar pripravljenim smetanovim nadevom.

Namig: Za otroško ustvarjalnico lahko stopimo celo čokolado, vlijemo v čarovniške modelčke in počakamo, da se ohladi. Like previdno vzamemo iz modelčkov, obarvamo s prahom kurkume in z njimi okrasimo napitke. Mi smo za odlitke buč uporabili kar reliefne votle nalepke za noč čarovnic, ki smo jim odstranili dno.
Priporočamo še: Noč čarovnic: 4 strašno ljubki prigrizki

Fotografije: Sonja Ravbar

Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed