Nonine vinske štraube

Odpri galerijo
A+ A-
Krhki flancati so mnogim še boljši od krofov, saj nas razveselijo s hrustljavostjo. Imamo pisano paleto receptov – nekateri dodajajo kislo smetano, drugi sladko, tako pa jih je v svoji tipični kraški kuhinji cvrla naša nona Rudina. Sestavine so se ji med prsti dobro povezale z obilico belega vina.
Vinske štraube
- 500 g moke
- 50 g sladkorja
- 50 g hladnega masla
- zavojček pecilnega praška
- zavojček vaniljevega sladkorja
- slabe pol žličke soli
- 1 jajce + 2 rumenjaka
- lupinica limone in pomaranče
- 2 zamaška ruma
- 250 ml belega vina
Dodatno
- olje za cvrtje ali mast
- sladkor v prahu
- marmelada
Priprava
1. Moko stresemo v skledo in dodamo kocke masla. To s prsti razdrobimo in pomešamo z moko.
2. Nato dodamo vse druge sestavine in zgnetemo gladko testo, vendar ne mesimo predolgo. Skledo pokrijemo s prtičem in testo postavimo v hladilnik za vsaj pol ure.
3. Testo nato razrežemo na manjše kose in ga na pomokani površini razvaljamo na debelino noževe konice. S koleščkom režemo pravokotnike, jih na sredini zarežemo in en konec ovijemo skozi luknjo.
4. Olje segrejemo. Če uporabljamo cvrtnik, ga nastavimo na jakost 3 od 4.
5. Preden štraube spustimo v vroče olje, jih še malce potegnemo narazen. Cvremo jih 3 minute in vmes enkrat obrnemo.
6. Ocvrte flancate posujemo s sladkorjem v prahu in ponudimo z domačimi marmeladami.
ni podpisa

ni podpisa
Priporočamo še: Rum baba: kvašena sladica, ki navduši s sočnostjo
Datum Objave: 8.2.2023 ob 08:02