Odprta Kuhinja

Nonine vinske štraube

Odpri galerijo
A+   A-
Krhki flancati so mnogim še boljši od krofov, saj nas razveselijo s hrustljavostjo. Imamo pisano paleto receptov – nekateri dodajajo kislo smetano, drugi sladko, tako pa jih je v svoji tipični kraški kuhinji cvrla naša nona Rudina. Sestavine so se ji med prsti dobro povezale z obilico belega vina.


Vinske štraube



  • 500 g moke

  • 50 g sladkorja

  • 50 g hladnega masla

  • zavojček pecilnega praška

  • zavojček vaniljevega sladkorja

  • slabe pol žličke soli

  • 1 jajce + 2 rumenjaka

  • lupinica limone in pomaranče

  • 2 zamaška ruma

  • 250 ml belega vina


Dodatno

  • olje za cvrtje ali mast

  • sladkor v prahu

  • marmelada


Priprava


1. Moko stresemo v skledo in dodamo kocke masla. To s prsti razdrobimo in pomešamo z moko.

2. Nato dodamo vse druge sestavine in zgnetemo gladko testo, vendar ne mesimo predolgo. Skledo pokrijemo s prtičem in testo postavimo v hladilnik za vsaj pol ure.

3. Testo nato razrežemo na manjše kose in ga na pomokani površini razvaljamo na debelino noževe konice. S koleščkom režemo pravokotnike, jih na sredini zarežemo in en konec ovijemo skozi luknjo.

4. Olje segrejemo. Če uporabljamo cvrt­nik, ga nastavimo na jakost 3 od 4.

5. Preden štraube spustimo v vroče olje, jih še malce potegnemo narazen. Cvremo jih 3 minute in vmes enkrat obrnemo.

6. Ocvrte flancate posujemo s sladkorjem v prahu in ponudimo z domačimi marmeladami.
ni podpisa
ni podpisa

Priporočamo še: Rum baba: kvašena sladica, ki navduši s sočnostjo
Datum Objave: 8.2.2023 ob 08:02

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: