Odprta Kuhinja

Noro dobra krompirjeva jed, ki jo morate pripraviti še pred poletjem

Fotografija: ALLEKO/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Krompir bomo spekli drugače, kot ste običajno vajeni. Obogatili ga bomo s smetano in spomladansko začinili.


Da se recepta lotite še preden na vrata potrka poletje, priporočamo iz dveh razlogov. Prvi je ta, da gre za res okusno jed, ki vas bo kljub preprostosti presenetila ter pred vas postavila vprašanje, zakaj je niste pripravili nikoli prej. Kot drugo: kmalu bo nastopila poletna vročina, ko se boste pečice želeli ogniti v čim večjem loku, za izvedbo tega recepta pa jo boste še kako potrebovali.

Potrebovali pa bomo tudi spodnje sestavine in približno uro in pol časa, preden bomo končano jed postavili na mizo.

Sestavine



  • 3 žlice masla

  • 4 strti stroki česna

  • 1 sesekljan srednje velik por

  • 4 sesekljane šalotke

  • 2 žlici sesekljanega pehtrana in dodatna žlica za okraševanje

  • 720 ml sladke smetane

  • 6 velikih krompirjev, narezanih na kolobarje

  • sol in poper


Priprava


1. Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. Z maslom namastite pekač, ki ga navadno uporabljate za peko lazanje.

2. V ponvi stopite 3 žlice masla in na srednjem ognju prepražite česen, por in čebulo. Pražite približno 15 minut, da mešanica dišeče zelenjave postane zlate barve. Dodajte pehtran, smetano in krompir ter dobro premešajte. Vsebina naj v ponvi nežno brbota približno 15 minut. Začinite s poprom in soljo.

3. Nato vse skupaj preložite v nameščen pekač in enakomerno razporedite. Po vrhu poškropite še z dvema do tremi žlicami smetane. Pokrijte z aluminijevo folijo in pecite v pečici približno 40 minut. Nato odkrijte folijo in pecite še 10 minut.

4. Pekač vzemite iz pečice in ga za 15 minut postavite na pult. Posujte s preostankom pehtrana in postrezite.
Preberite še: Ekspresne bombetke brez kvasa: od moke do ugriza v manj kot pol ure

Fotografija: ALLEKO/Getty Images
Deloindom.si: Čas je za sajenje na prosto
Datum Objave: 20.4.2023 ob 07:04

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: