Noro dobre palačinke, v katerih ni niti ščepca moke
Verjamete, da lahko zares okusne palačinke, ki so izjemno mehke in prav nič suhe, pripravimo brez ščepca kakršne koli moke? Mi smo se jih lotili z zeliščarico Mirjam Grilc, ki jih je predstavila na tej kuharski delavnici za ženske, osredotočeni na zdrave jedi, s katerimi ne obtežimo želodca in ohranjamo vitalnost.
Hranljive palačinke, v katerih se skrivajo le leča, kvinoja in voda, so čudovita podlaga za razne zelenjavne ali sirne namaze, humus, narezano zelenjavo in popečeno meso. Uporabimo jih lahko tudi namesto navadnih palačink za kanelone, pa namesto tortilje prav tako. Njihova edina pomanjkljivost je ta, da se ne ujamejo najbolje s sladkimi nadevi.
Skrivnost priprave te jedi je v uporabi leče in kvinoje, ki ju najprej namočimo, nato pa gladko zmešamo v blenderju. Mogoče vam prva palačinka ne bo uspela, a bo vsaka naslednja že lepša in bolj popolna.
Vanje lahko umešate tudi nasekljana zelišča in tako vse skupaj še bolj popestrite, potresete s sirom, dodate rezino pršuta in zvijete. Verjamemo, da si jih boste privoščili tudi namesto kruha, kajti zares so odlična alternativa, ko se izogibamo z moko, sploh belo, nabitimi jedmi.
Preprosto pripravljene in izjemno okusne palačinke so lahko na jedilniku že za zajtrk, odnesemo si jih lahko v službo, v posodico pa dodamo še kakšen namaz in narezano zelenjavo ter se tako izognemo nakupu sladkih rogljičkov, ko se oglasi želodec. Z njimi popestrimo kosila, brez slabe vesti pa so lahko tudi za večerjo.
Palačinke iz kvinoje in rdeče leče
- 200 g rdeče leče (lahko tudi oranžne)
- 70 g kvinoje
- ščep soli
- malo vode
- olje za ponev
Priprava
- Kvinojo in lečo namočimo v vodo za vsaj 3 ure, še bolje čez noč, nato jo dobro speremo.
- Damo v blender, dodamo sol in malo vode, ter zmešamo v blenderju ali s pomočjo paličnega mešalnika, da dobimo maso, ki je malo bolj tekoča kot za klasične palačinke.
- Ponev za palačinke segrejemo, pomažemo z oljem in spečemo palačinke kot običajno. Masa se nam bo vedno bolj gostila, zato ji dodajamo vodo.
ZA VSE, KAR ČLOVEK JE
SVOBODA IZBIRE
Vsak dan se svet spremeni
in iz dneva v dan
si bolj in bolj to, kar si.
Veš, kaj hočeš, in veš, kaj si želiš.
In kar je najpomembnejše,
veš, kje lahko vse to tudi dobiš.
In zato greš vedno tja,
kjer imajo vse,
kar svet dobrega da.
Saj stari pregovor ne drži – nisi to, kar ješ.
V resnici ješ to, kar si.
Vsebino omogoča Spar Slovenija. Povezava vodi na spletno stran oglaševalca.
Priporočamo še ta recept z delavnice z Mirjam Grilc: Preprost piknik kruh brez kvasa, mehek kot biskvit (VIDEO)