Odprta Kuhinja

Novoletni venček iz nabodal

Odpri galerijo
A+   A-
Da bi bilo tudi naslednje leto srečno, sito in zadovoljno.


Prijateljem, ki so prišli na naše zdaj že tradicionalno prednovoletno kosilo, sem priznala, da so žrtve moje kreativnosti, ki se čez leto ni mogla povsem izraziti. Pravijo, da so gurmani, da vrhunsko kuhava, in to, sami so si krivi, vzameva zares. Smejali so se, jemali nabodala iz venčka na velikem krožniku sredi pogrnjene mize in ugibali, kaj jejo. Nekatere stvari so bile prepoznavne, polnjene olive, artičoke, vložene v olje, mini kisle kumarice, večina grižljajev na nabodalu pa je bila skrivnostnih. Hm, tole ima isti okus kot dimljeni losos, ok, vemo, da ni losos, kaj je? O, najboljši veganski sir, kar sem jih kdaj jedla, iz česa je? Vzdušje je bilo kot vedno sproščeno in prijetno. K temu je pripomogel tudi vroč gin, letošnji hit. Zgoščen ekološki jabolčni sok, sirup, torej, klinčki, zvezdnati janež, palčka cejlonskega cimeta, vrela voda iz grelnika in dober gin. V prvih kozarcih je še kakšna dekoracija, rezina pomaranče, suhi jabolčni krhlji ... potem na to pozabimo. Dodajamo več gina, pa je.

Z nekaterimi se srečamo le enkrat v letu, na našem prednovoletnem druženju, zato je dan še posebno prazničen. Nabodal je hitro zmanjkalo, tako je bilo tudi mišljeno. Čakalo jih je še veliko presenečenj iz kuhinje. Najbolj so navdušili gobji klobuki šampinjonov portobelo, nadevani z lečo, pokriti z listnatim testom in okrašeni v stilu pečenke welington. Iz pečice je prišla tudi cvetača v kremnem siru iz indijskih oreškov, zapečena z zelenimi drobtinami. Kako to narediš? Hm, drobtine in svež peteršilj dam v sekljalnik ...

Sladice so bile tri, bananin kruh, jabolčna pita, oboje zaradi ohranjanja tradicije naših druženj. Ko so prišli na mizo medjol datlji, polnjeni s praženimi mandlji, obliti z najtemnejšo čokolado, so gostje prosili za milost. V redu, naj jim bo. Šli smo na dolg sprehod v meglen večer z vonjem po dimu. Točno tam smo si zaželeli, da bi bilo tudi naslednje leto srečno, sito in zadovoljno.

Novoletni venček  • vejice lovorja in rožmarina

  • poljubne sestavine, primerne za nabodala

  • lesena nabodala


Za veganski dimljeni losos

  • dva korenčka

  • 2 žlici sojine omake

  • pol čajne žličke tekočega dima

  • nekaj listov alge nori


1. Potrebujete večji krožnik, na katerem boste vejice svežega lovorja in rožmarina oblikovali v venček. Za nabodala izberite sestavine, ki so primerne za grižljaje in dovolj čvrste za nabadanje. Upoštevajte tudi barve. Lepo bo nekaj rdečega, recimo s papriko polnjene olive, mini češnjevi paradižniki, in nekaj belega, recimo veganski feta sir, čvrst tofu. Za recept smo uporabili še mini kumarice, v olje vložene artičoke, velike kapre, vegansko hrenovko in nuggetse ter rolice dimljenega lososa iz korenčka.

2. Izberite korenčke srednje debeline in dolžine. Ostrgani korenček narežite z lupilcem na čim bolj široke trakove. Uporabite samo lepe rezine, tako tanke, da se skoraj vidi skoznje, in ravno prav dolge, da jih lahko zvijete v rolico. V nizki posodi s pokrovom pripravite marinado: zmešajte sojino omako, dim in alge. Alge razlomite v približni velikosti posode. Rezine korenčka blanširajte v rahlo slani vodi 3 minute. Na hitro jih odcedite na cedilu, nato še vroče polagajte v marinado. Zlagajte poravnane rezine korenčka, nato list alge, nato spet korenček. Na koncu potlačite, da je ves korenček v tekočini. Marinirajte v hladilniku vsaj 12 ur. Rezine mariniranega korenčka zvijte v rolice, postavite na papirnato brisačo, da se odcedijo, in dodajte nabodalom. Najlepše se ujamejo s feta sirom.
Priporočamo še: Kulinarični običaji, ki v novem letu prinašajo srečo
Datum Objave: 31.12.2022 ob 08:12

Več iz te teme:

brezmesne jedinabodalanovoletni venčekveganski dimljeni losos

Naročite se na e-novice:

Beba SplichalAvtor na portalu Odprta kuhinja