Odprta Kuhinja

Ob upoštevanju teh nasvetov bodo filane paprike ostale cele, nadev pa sočen

Odpri galerijo
A+   A-
Priprava nadevanih paprik zahteva nekaj časa in packarije, a je dovolj enostavno, da se jih ne bi smeli ustrašiti niti začetniki.


Na vrhuncu sezone paprike uživamo v vseh možnih oblikah, surove same ali v solati, dušene v različnih prilogah in omakah, pečene na žaru, kuhane v juhah in še bi lahko naštevali. Poznamo številne sorte, ki jih uporabljamo za različne namene, po okusu jih delimo na sladke, ostre in polpekoče, po barvi pa predvsem na rumene, zelene in rdeče, pa tudi nekaj vmesnih, na primer oranžno. Razlikujejo se po oblikah in mesnatosti, okrogle in srčaste so bolj mesnate, podolgovate pa manj. V sezoni se naužijemo svežih plodov, za zimo pa jih pripravimo v različnih shrankih.

Posebna specialiteta, ki se je lotijo ljubitelji tradicionalnih jedi, so polnjene paprike. V spominu imamo zapisane z nadevom iz mletega mesa in riža in kuhane v sladki, nekoliko gosti paradižnikovi omaki. Na ta način je na naših mizah že desetletja, recepti pa se med seboj razlikujejo v majhnih podrobnostih.

Meso


Začne se pri izbiri sestavin, meso naj bo kakovostno, mešano goveje in svinjsko. Če bo samo svinjsko, bo jed premastna, če bo samo goveje, bo nadev suh in se bo drobil. Razmerje naj bo vsakega približno polovica.

Paprike


Izberemo mesnate sorte paprik, najbolj primerna je babura, ki ob kuhanju ne razpade, poleg tega je okroglasta oblika primerna za polnjenje z nadevom.

Riž


Tudi riž naj ne bo prvi, ki ga najdemo na polici, primerne so namreč vrste, ki se ne razkuhajo. Ko pripravljamo nadev, lahko riž nekoliko skuhamo ali zgolj na hitro popražimo na čebuli, da bo masa rahla in kompaktna, dodamo surovo jajce, namesto tega lahko uporabimo mehki smetanast sir.

Ob upoštevanju teh nasvetov se bodo nadevane paprike skuhale tako, da bodo ostale cele, nadev pa bo sočen, mehak in bo ostal v papriki.

Paradižnikova omaka


Paprike kuhamo v paradižnikovi omaki, ki jo pripravimo vnaprej, lahko iz zelo zrelih svežih paradižnikov ali pa iz že pripravljene omake. V lonec jih položimo tako, da bodo z odprtim delom postavljene navzgor.

Recept za filane paprike v paradižnikovi omaki


Ker je s paprikami precej dela, jih običajno pripravimo v večji količini, da je za več obrokov. Kuhane bodo v hladilniku zdržale nekaj dni, lahko pa jih tudi zamrznemo. Zamrznemo lahko tudi paprike s surovim nadevom in brez omake, to dodamo kasneje, ko bomo paprike kuhali. Namesto mesnega lahko pripravimo vegetarijanski ali veganski nadev, katerega osnova so lahko stročnice v zrnju, kaša ali žita. Imenitne so nadevane paprike, popečene v pečici, po vrhu lahko potresemo še sir.

Za 4 osebe.

  • 8 svežih enako velikih paprik babur

  • 700 g mešanega mletega mesa

  • 70 g riža

  • 2 čebuli

  • 6 strokov česna

  • peteršilj

  • jajce

  • sol, poper

  • olje

  • 1,5 kg zelo zrelega paradižnika

  • žlica sladkorja

  • sveža bazilika


Priprava


1. Paprike operemo, jim izrežemo peclje ter previdno izdolbemo semena. Čebulo in česen sesekljamo.

2. V kozici segrejemo olje in na njem svetlo prepražimo čebulo. Dodamo česen, in ko zadiši, polovico preložimo v drug lonec.

3. V prvi kozici praženi čebuli dodamo riž, zalijemo z vodo, toliko, da je pokrito, in napol skuhamo.

4. Meso damo v skledo, solimo in popramo ter dodamo sesekljan peteršilj in timijan. Dodamo še jajce in ohlajen riž in dobro premešamo, najbolje kar z rokami.

5. Maso nadevamo v očiščene paprike, pri tem pazimo, da iztisnemo ves zrak.

6. Paradižnik očistimo in narežemo na koščke. Stresemo ga v lonec s čebulo, dodamo sesekljano baziliko in zavremo. Kuhamo nekaj minut in pretlačimo s paličnim mešalnikom. Rahlo solimo in sladkamo in še enkrat prevremo.

7. V lonec potem naložimo nadevane paprike, tako da so pokrite z omako. Na srednjem ognju kuhamo približno eno uro.
Priporočamo še: Trend: Ocvrti kalamari z domačega vrta

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: Julia Nagy/Getty Images
Deloindom.si: Živila, ki so prišla v stik s poplavno vodo, zavrzite
Datum Objave: 15.8.2023 ob 08:08

Več iz te teme:

paprikefilane paprikepolnjene paprike

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja