Obrnjen hruškov kolač

Hruške, cimet, lešniki in kakav.

Za tortni model 18 cm ali 5–6 manjših modelčkov.

Sestavine

– 5 manjših hrušk, 30 g rjavega sladkorja
– 100 g masla, 125 ml mleka, jajce, 80 g kisle smetane
– 80 g bele moke, 80 g drobno mletih lešnikov
– žlička soda bikarbone, pol žličke cimeta, pol žličke pimenta
– 15 g grenkega kakava v prahu, 110 g sladkorja

Priprava

1. Modelčke premažemo z maslom. Pečico segrejemo na 160 stopinj.

2. Hruške olupimo, razrežemo na polovico, odstranimo peške in muho. Vsako polovičko povaljamo v rjavem sladkorju in na vroči ponvici karameliziramo, da se zlato rjavo zapeče.

3. Po eno karamelizirano hruško položimo v pomaščen modelček. (Če boste uporabljali tortni model, jih zlagate v krog.)

4. Na preostanku karameliziranega sladkorja stopimo približno 10 g masla in z njim prelijemo hruške v modelčkih.

5. V drugo kozico vlijemo mleko in preostanek masla ter segrejemo le toliko, da se maslo stopi. Dodamo jajce in dobro premešamo.

6. V drugi posodi med seboj dobro zmešamo vse suhe sestavine, jim dodamo kislo smetano in prilijemo mleko z jajcem. Z met­lico sestavine med seboj dobro premešamo in zmes vlijemo v modelčke s hruško. Napolnimo do treh četrtin.

7. Postavimo v ogreto pečico in pečemo 40 do 50 minut oz. toliko časa, da ko v kolač zabodemo leseno paličico, ostane suha.

8. Pečene kolačke postrežemo s kepico vaniljevega sladoleda ali sladko smetano.

Besedilo in kuharija: Saša Drobnič Škrjanec

Fotografija: www.jagababa.si

Poskusite še: Semifreddo s hruško

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.