Odprta Kuhinja

Ocvrt puran z rizibizijem

Ocvrt puran z rizibizijem (Foto: Urška Fartelj, 220 stopinj poševno)
Odpri galerijo
A+   A-
Preprost recept, ki pride prav, ko iščemo ideje, kaj bi kuhali med tednom. Iz nove knjige Urške Fartelj – Kosila v pol ure.

Ob receptu blogerka Urška Fartelj zapiše še to: »Riž parboiled (iz angleščine; delno kuhan) je pred mletjem obdelan na poseben način, da se najbolje ohrani njegova hranilna vsebnost, torej vitamini in mineralna sol, in omogoči »podaljšan« čas kuhanja. Prednosti so večja vsebnost beljakovin, brez nevarnosti prekuhavanja in pene. Riž parboiled ima skoraj enako prehransko vsebnost polnozrnatega: postopek parboilizacije se danes uporablja po vsem svetu. Tega riža pred uporabo ne spiramo z vodo, ampak ga damo kuhati neposredno iz vrečke.« Hkrati doda, da lahko namesto puranjega mesa uporabimo piščančjega. 

Sestavine

  • 4 puranji zrezki
  • 100 g drobtin
  • različna semena
  • 60 g moke
  • 1 jajce
  • olje za cvrtje
  • sol, poper

Za rizibizi

  • 1 lonček riža parboiled
  • 2 lončka jušne osnove ali vode
  • 2 manjši šalotki
  • 1 lonček mladega graha
  • oljčno olje
  • sol

Priprava

  1. Šalotko na drobno narežemo in jo počasi pražimo na oljčnem olju, da postekleni. Ne sme porjaveti.
  2. Dodamo riž in ga čisto malo pogrejemo. Prilijemo piščančjo jušno osnovo ali vodo in grah. Premešamo in pokrito dušimo približno 15 minut. Vmes riž premešamo, da se enakomerneje skuha.
  3. Tri minute pred koncem kuhanja ugasnemo ogenj in pustimo pokrito, da se riž še malo poduši.
  4. Medtem ocvremo zrezke. Začinimo jih, povaljamo v moki, nato v raztepenem jajcu in nazadnje še v mešanici drobtin in semen. Zlato jih ocvremo v ravno prav vročem olju.

Priporočamo še: Predlogi Urške Fartelj za hitra kosila

Datum Objave: 5.7.2024 ob 06:07

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: