Ocvrti bezgovi cvetovi malo drugače

Odličen recept za tiste, ki se izogibajo jajcem in mlečnim izdelkom. Prav tako boste nad idejo navdušeni vsi, ki iščete nekaj novega.

Ocvrti bezgovi cvetovi so klasika pozne pomladi. Nabiramo jih stran od ceste ter polj in sadovnjakov, ki jih škropijo s kemičnimi pripravki. Izberemo cvetove, ki so že popolnoma odprti, bledo rumene barve in se ne usipajo ob rahlem potresanju. Nabiramo jih v košaro, ne v plastično vrečko. Sproti jih pregledujemo, da niso ušivi. Za čaj jih sušimo razprostrte v tanki plasti v zračnem prostoru, vendar ne na soncu. Posušene shranjujemo v platnenih ali papirnatih vrečkah. Še sveže pa uporabimo tako, kot vam priporočamo tokrat 😉

Sestavine

  • skodelica bele pirine moke
  • skodelica prosene moke
  • pol skodelice mletih mandljev
  • ovseno mleko
  • ščepec cimeta
  • sol
  • bezgovi cvetovi
  • kokosova maščoba
  • sladkor v prahu

Kako se lotimo?

1. Obe vrsti moke stresemo v skledo. Med mešanjem prilivamo ovseno mleko, da dobimo testo, ki je skoraj bolj redko kot za palačinke. Solimo, odišavimo s cimetom in vmešamo še mandlje, nato pa pustimo, naj vsaj eno uro odstoji.

2. Bezga ne peremo. Razcvetele, odprte cvetove le dobro pregledamo, obtrgamo liste, pecelj pa pustimo. Socvetje naj ostane celo. Z bezgom lepo ravnamo, da se nežni cvetovi ne osipajo.

3. V ponvi razpustimo za dva prsta kokosove maščobe. S kapljico testa naredimo preizkus, ali je že dovolj razgreta: testo mora dokaj hitro porumeneti, ne pa porjaveti. Ko najdemo primerno temperaturo olja, začnemo cvreti.

4. V ponev ne dajemo veliko cvetov hkrati. Cvet primemo za pecelj, ga pomočimo v testo in dvignemo, da se odcedi. Na cvetovih ne sme biti preveč testa. Držimo za pecelj in položimo v ponev ter čez minuto ali dve obrnemo.

5. Polagamo na papirnate brisače, nato na ogrete krožnike. Še tople posipamo s sladkorjem v prahu in takoj ponudimo.

Sladkor lahko uporabite tudi ta: Muscovado je najtemnejša vrsta trsnega nerafiniranega in nekristaliziranega sladkorja. Imenujejo ga tudi melasni sladkor, ker vsebuje še veliko trsnega soka – melase. Primeren je za pripravo vseh sladic, ima pa poseben, topel okus in jed rjavo obarva. Odličen je v kavi. Vsebuje več mineralov in vitaminov kot rjav sladkor, zato ga uporabljamo v zdravi prehrani. Največkrat ga pridelujejo ekološko.

Recept: Beba Splichal
Naslovna fotografija: A_Lein/Getty Images

Priporočamo še: Spoznajte Barbaro, ki zna oblikovati jedi, ob katerih majhni otroci ponorijo od navdušenja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana