Ocvrti srčki z malinovim sladkorjem

Kot nalašč, da z nami delajo tudi otroci. Okus je pa zanimiv: malo na kiselkasto povleče ta sladkorni posip in poskrbi za presenečenje!

Srčki, narejeni po podobnem kopitu kot krofi – ampak veliko »širši«: nekoliko posiljeno valentinovo raztegnejo, tako kot mora biti, na nov teden, mesec, leto – vabijo, da razmislimo, ali ni prihajajoče gregorjevo vseeno bolj naš praznik ljubezni. Hkrati pa so ti srčki praktična rešitev v pustnem času – veliko lažje jih je narediti, otroci lahko pomagajo, ni se nam treba ubadati z nadležno marmelado, ki bi mezela iz luknje, venčki, kot jih imajo krofi in so večen vir frustracij, pa so tu celo – nezaželeni. Kaj bi še hoteli lepšega.

Male ročice so nam lahko v veliko pomoč.

Ocvrti srčki

  • 500 g gladke moke
  • 250 ml mlačnega mleka
  • 4 rumenjaki
  • 3 žlice sladkorja
  • 7 g suhega ali 25 g svežega kvasa
  • 1 dl olja
  • po žlička soli in vaniljeve esence
  • žlička ruma ali rumov sladkor
  • pol limone (sok in nastrgana lupina)

Drugo

  • beli kristalni sladkor
  • suhe oziroma liofilizirane maline
  • olje za cvrtje

Priprava

1. Moko presejemo v posodo, na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo mlačno mleko, dodamo sladkor in kvas. Počakamo približno 10 minut, da kvas začne delovati.

2. Ob strani v moko dodamo še sol, rumenjake, olje, vaniljevo esenco, rum, sok in nastrgano lupino pol limone. Testo z aparatom gnetemo 8 minut, da postane gladko, prožno in na otip malce lepljivo, nato posodo pokrijemo in pustimo stati približno uro, da testo dvojno vzhaja.

3. Vzhajano testo na rahlo pomokani površini nežno razvaljamo za prst debelo in z modelčkom za piškote izrežemo srčke.

4. Pokrijemo jih s krpo in pustimo vzhajati še približno 15 minut.

5. Olje za cvrtje nalijemo v širšo posodo približno za dva prsta visoko in segrejemo na 170 stopinj (temperaturo lahko preprosto preverimo tako, da v olje položimo košček testa ali vanj pomočimo leseno paličico, in če se počasi naredijo rahli mehurčki, je olje pripravljeno za cvrtje).

6. V dovolj segreto olje položimo srčke in jih na vsaki strani enakomerno ocvremo do svetlo rjave barve (posode ni treba pokrivati s pokrovko!). Ocvrte položimo na papirnato brisačo, da se odcedi odvečna maščoba.

7. V možnarju stremo beli kristalni sladkor in suhe maline (delamo v razmerju 1:1 oziroma žlica sladkorja in žlica malin, lahko pa ga prilagodimo temu, kako intenzivno barvo in okus sladkorja želimo). Ohlajene srčke povaljamo po obarvanem sladkorju in postrežemo!

Priporočamo še: To je še vedno najbolj priljubljen recept za krofe v Sloveniji (VIDEO)
Jasmina Pirnar Krope

Družina, kuharija in narava so moje drobtinice ljubezni. Ko vse to združim in v kuhinji skupaj z otrokoma ustvarjamo domače dobrote ter neprecenljive družinske spomine, v našem domu najlepše zadiši!

Objava še nima komentarja.

Comments are closed