Ocvrti zeleni paradižniki

Kot v filmu … doma tudi zares.

Se spominjate filma Ocvrti zeleni paradižniki (Fried Green Tomatoes)? Leta 1991 so ga posneli po romanu ameriške pisateljice Fannie Flagg. Meni je ostal v spominu predvsem po tem, da so jih tam cvrli v ponvi v vročem olju. Seveda panirane zelene, nezrele paradižnike. Ved­no me je mučilo, kak­šnega okusa so bili, pa nisem nikoli poskusila! Škoda, res so izvrstni!

Sestavine za dva

– 2 večja paradižnika, 2 jajci, žlica mleka
– moka in drobtine za paniranje, sol in poper
– oljčno olje v pršilu ali 2 žlici olja in čopič
– za serviranje nekaj solatnih listov, oljčno olje, kis in žlička gorčice in poper

Priprava

1. Narežemo paradižnika na pol centimetra debele rezine. Popivnamo jih s kuhinjskim papirjem, rahlo solimo in popopramo ter paniramo v moki, jajcu in drobtinah.

2. Segrejemo pečico na 200 stopinj.

3. Papir za peko najprej malo navlažimo z oljem, a samo tam, kamor nato položimo panirane paradižnikove rezine. Rahlo jih pokapljamo ali popršimo z oljem še po vrhu in potisnemo pekač v vročo pečico.

4. Čez 10 minut z lopatico obrnemo paradižnike in pečemo še približno 5 minut oziroma toliko, da se lepo obarvajo. Medtem operemo in osušimo solatne liste in zmešamo preliv.

5. Ponudimo tople ali hladne. Oboji so odlični!

Priporočamo še:  30 idej, kako porabiti paradižnik

Recept in fotografija: Slavka Ilich

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed