Odprta Kuhinja

Odličen poletni burger, v katerem ne boste pogrešali mesa

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Nekatere jedi me še posebno spominjajo na brezskrbno dopustniško vzdušje, sploh če jih pojem v dobri družbi.Če je le možno, prestavimo kuhinjo na prosto. Zabavno je, malo pihlja in sprememba dobro dene v vsakem primeru. Kaj potrebujemo? Zelo malo. Namizni štedilnik, takšen, ki ga običajno vzamemo na kampiranje. Kuhalno ploščo je možno nabaviti tudi v zelo minimalističnih dimenzijah, primernih za vsako poletno kuhinjo, celo na balkonu. Gledam na spletu, ultra tanke, trdno oblikovane in elegantne variante, z eno ogrevalno ploščo ali dvema. Potrebujete le mizico, pult, kamor jo postavite, in že kuhate pod milim nebom.

Kljub velikim načrtom smo v poletni kuhinji dolgo kuhali le kavo. Takoj so se na terasi pojavile narobe obrnjene kavne skodelice in pločevinasta škatla z mleto kavo. Zraven so se začeli kopičiti neprebrani časopisi in kozarci. Vrč z vodo je dobil prtiček, s katerim ga pokrivamo. Slučajno je tam komplet igralnih kart za remi. Tako je kuhalna plošča na naši terasi ustvarila občutek, da smo vse poletje na počitnicah.

Nekatere jedi me še posebno spominjajo na brezskrbno dopustniško vzdušje. Recimo polnjene paprike. Letos smo jih čisto brez domišljije polnili z mariniranimi sojinimi koščki in rižem. Bile so odlične. Naslednja poletna jed so pečene paprike. Še vroče olupimo, solimo, čez radodarno stisnemo česen in polijemo olje, nato vse prestavimo v hladilnik. Zraven gre dober bel kruh, še bolje lepinje iz domače pekarne. Veliko lepinj. V nadaljevanju počitniške hrane bi bil stročji fižol na solato, sataraš, kumarice v omaki, blitva s krompirjem. Po neki moji logiki je poletna jed tudi burger. Burgerji me bodo za vedno spominjali na osemdeseti rojstni dan moje mame. Naša naloga je bila pripraviti piknik ob reki in pogostitev. Mama je imela samo eno kulinarično željo. Seveda, z veseljem, kaj pa si želi? Burger, je zasijala, veganski.

S kuharico sva se spogledali in nisva rekli nič. Bil je precej vroč avgust. Pomislili sva na večinoma seniorske povabljence, večinoma vsejede, večinoma nenaklonjene nenavadnim jedem. Pomislili sva na slavljenko in njeno popolnoma naravno željo. In sva naredili burger. Bombetko sva spekli iz pol kilograma moke. Velikanka je bila puhasta, posuta s sezamom, kot mora biti. Vanjo sva položili ogromen polpet, namazali kozarec veganske majoneze, karamelizirano čebulo, precej gorčice, svežega paradižnika in manjšo glavo solate. Klasičen burger.

To je bilo pred štirimi leti. Naša babi se še vedno zadovoljno smeji, ko pomisli na največji burger vseh časov. Veganski. Burgerjev res ne bi mogla pripraviti v poletni kuhinji, ki nima pečice ali vsaj toasterja. Z veseljem pa ga prinesem na teraso in tam pojem v dobri družbi, kot da sem na počitnicah.

Sestavine


Za polpet

  • 200 g tempeha

  • čebula

  • korenček

  • rdeča pesa

  • 2 žlici olja

  • 3 žlice sojine omake

  • začimbna mešanica za zelenjavne jedi

  • pol žličke dimljene paprike v prahu

  • 2 žlici lanenih semen


Priprava


1. Namesto klasičnega veganskega burgerja, ki je običajno narejen iz fižola ali soje, je ta polpet pripravljen iz tempeha. Ta je lažje prebavljiv, ker je fermentiran, zato je takšen burger primernejši za vroče dni.

2. V kavnem mlinčku zmeljite lanena semena v moko. Korenček in rdečo peso naribajte. Čebulo nasekljajte, tempeh nadrobite.

3. Čebulo prepražite na olju, dodajte korenček in rdečo peso in pražite, da se tempeh malo zapeče. Dodajte sojino omako in začimbe. Zmanjšajte temperaturo in počasi kuhajte, da tekočina izpari. Ohladite in preložite v sekljalnik z rezili. Nastane grobo mleta masa.

4. Dodajte lanena semena in premešajte z žlico. Postavite v hladilnik za najmanj dve uri. Pečico vključite na 200 stopinj, program žar. Oblikujte štiri polpete in jih specite na papirju za peko. Še lepše se spečejo v toasterju, s peki papirjem spodaj in zgoraj. Burger sestavite v prerezano bombetko z dodatki, ki so vam najbolj všeč.
Preberite še: Te paradižnike moramo z rastline pobrati najprej

Fotografija: Hana Splichal
Datum Objave: 13.8.2021 ob 17:08

Več iz te teme:

brezmesne jediburgertempehpolpetvege burger

Naročite se na e-novice:

Beba SplichalAvtor na portalu Odprta kuhinja