Te paradižnike moramo z rastline pobrati najprej

Marsikdo se je to poletje prvič lotil vrtnarjenja. In marsikateri začetnik se je odločil, da najprej posadi paradižnik.

Vsak dan bolj se zavedamo, kako dragoceno je imeti kos zemlje, kjer lahko pridelujemo domačo zelenjavo. Mali vrtiček ali pa visoka greda lahko v sezoni obrodita na stotine pridelkov, s katerimi lahko v kuhinji naredimo prave čudeže. Da je domača zelenjava bolj zdrava in okusna ter da se z njo namesto trgovinske izognemo marsikateremu pesticidu, pa nam sploh ni treba omenjati, kajne?

Skratka, če ste med vrtičkarji novi, svoje odločitve gotovo ne boste obžalovali in spodnji nasvet vam bo morda prišel zelo prav. Zanima pa nas tudi, kaj o tem, kar smo nazadnje prebrali na spletnih omrežjih, pravite izkušeni pridelovalci domače zelenjave? Veseli bomo, če se nam boste javili v komentarjih na našem facebook profilu.

Spodnji sadež pobere največ hranil

Torej, k paradižnikom. Nedavno smo na spletni strani Lifehacker zasledili podatek, da je paradižnike potrebno pobirati od spodaj navzgor. Zakaj? Tisti paradižniki, ki rastejo čisto spodaj, torej najbližje zemlji, naj bi rastlini pobrali največ energije in hranil. Posledično pa tisti sadeži, ki rastejo zgoraj, zorijo počasneje ter so tudi manjši. Tako je zapisal uporabnik twitterja po imenu Sam, ki naj bi se spoznal na paradižnike.

V čivku, ki ga lahko vidite zgoraj, uporabnik celo predlaga, da spodnji paradižnik, tudi če še ni čisto zrel, oberemo najprej ter ga dozorimo v vrečki skupaj z banano ali jabolkom, ki sproščata etilen, o katerem smo sicer že pisali tukaj.

Informacijo bomo tudi sami preverili pri kateremu izmed izkušenih vrtnarjev ali vrtnark in ugotovitve seveda kmalu javimo, kaj pa si o zgornjem nasvetu mislite vi?

Preberite še: To so razlogi, zakaj je tako dobro jesti paradižnik

Fotografija: ZoiaKostina/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana