Odprta Kuhinja

Odličen recept za skutne štruklje

Ana Krč
Odpri galerijo
A+   A-
Odlični kot priloga, še boljši kot sladica. Kako si jih boste privoščili?



Kaj je lahka skuta? »To je posebnost, ki jo pripravljamo na naši kmetiji – mleku odvzamemo mlečno maščobo, tako da je ima naša skuta le 0,2 odstotka, kar je precej manj v primerjavi z večino drugih skut,« na prvo vprašanje z nasmeškom odgovori Ana Krč, ko jo obiščemo na domačiji v vasi Visoko, nekako na pol poti med Kranjem in Preddvorom.

Ana Krč
Ana Krč


Komaj 21-letna Ana je po opravljenem šolanju naravovarstva na Biotehniškem centru Naklo prav tam nadaljevala študij, s katerim je zaplula v živilsko smer. Sočasno s študijem je v začetku leta na Kmetiji pr' Krč začela izdelovati mlečne izdelke: skuto, različne jogurte, smetano, maslo ... Odprla je tudi trgovinico, v kateri so poleg naštetih dobrot še domače testenine ter jajca domačih kokoši, za katere skrbita Anina bratec ​Miha in sestrica Meta. »Pet otrok nas je – najstarejši je Janez, potem sem jaz, nato je sestra Mojca in zatem sta tu še najmlajša, dvojčka,« našteje sogovornica in poudari, da vsak od otrok po svojih močeh na kmetiji pomaga mami Jani, očetu Franciju, stari mami Ivanki in atu Lojzetu. Mlada kuharica je recept za slastne skutne štruklje zapisala z obilno pomočjo prijateljice Ane Zevnik, ki trenutno dela v kuhinji ene od najboljših ljubljanskih gostiln.

 

Skutni štruklji


Za 4–6 oseb.

Testo

  • 370 g pšenične moke

  • 1 jajce

  • 40 g sončničnega olja

  • 1 čajna žlička kisa

  • 0,5 žličke soli

  • 120 ml mlačne vode


Nadev

  • 80 g masla

  • 4 jajca

  • 1,2 kg lahke skute

  • 80 g kisle smetane

  • 70 g pšeničnega zdroba

  • sol

  • žlička sladkorja

  • 10 g masla za premaz


Priprava


1. Vse sestavine, navedene za testo, zmešamo v gladko zmes. Testo gnetemo približno 15 minut. Pokrijemo ga s folijo in ga pustimo počivati 30 minut v hladilniku. Še boljše bo, če ga bomo naredili že en dan pred pripravo štrukljev.

2. Za nadev maslo, ki je sobne temperature, penasto umešamo.

3. Rumenjake in beljake ločimo, iz beljakov stepemo trd sneg, rumenjake pa dodamo maslu.

4. Skuto odcedimo, da izločimo še malo sirotke, ki bi povzročila bolj tekočo maso. Sirotko prihranimo in si jo privoščimo kasneje.

5. Skuto, kislo smetano, zdrob, sol in sladkor dodamo maslu in rumenjakom. Na koncu na rahlo umešamo sneg beljakov. Nadeva ne stepamo!

6. Testo na prtu, ki smo ga narahlo pomokali, razvlečemo in nadevamo do treh četrtin, preostalo četrtino pa na tanko premažemo s stopljenim maslom. Štrukelj narahlo zvijemo, pri čemer si pomagamo s prtom, na katerem smo testo razvlekli.

7. Štrukelj zavijemo najprej v prozorno folijo, nato pa v aluminijasto in kuhamo v vodi 35 minut. Foliji lahko nadomestimo s čisto in brez mehčalca oprano kuhinjsko krpo, na koncu štruklja povežemo z vrvico.

8. Štruklje odvijemo, razrežemo in postrežemo z maslenimi drobtinicami. Zelo dobro se podajo tako k slanim in sladkim jedem.
Priporočamo še: Mlečne jedi: 7 receptov iz otroštva
Datum Objave: 10.9.2021 ob 17:09

Več iz te teme:

prilogeskutaprilogaskutni štruklji

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.