Odlična domača baklava

Najboljša bo naslednji dan.

Namesto sladkorja je pregrešno veliko agavinega sirupa, ki se dobi tudi v kozarcih, da se izognemo plastični embalaži.

Sestavine za manjši pekač

Vlečeno testo
– 300 g moke
– ščepec soli
– 2 žlici olja
– 100 ml olja za pomazanje testa

Nadev
– 400 g mletih orehov
– 100 g sesekljanih orehov
– 250 ml agavinega sirupa
– sok pol limone limona z užitno lupino

Priprava

1. Zmešajte vse sestavine za testo in toliko mlačne vode, da lahko ugnetete voljno, mehko testo. Čez hlebček poveznite skledo in pustite pol ure na sobni temperaturi.

2. Na pomokanem prtu testo tanko razvaljajte in razvlecite kot za zavitek. Razrežite v velikosti pekača, da dobite približno deset listov.

3. Pečico vključite na 200 stopinj.

4. Zmešajte mlete in sesekljane orehe.

5. Pekač dobro namastite, položite vanj prve tri liste (kore) in vsakega namastite. Tretji list namastite in posipajte s približno četrtino orehov in tako nadaljujete, da vam ostanejo zadnji trije listi prazni kot na začetku. Zgornji list naj bo nenamaščen.

6. Z ostrim nožem zarežite baklavo v obliki rombov.

7. Pecite približno pol ure, da bo baklava lepe rjave barve.

8. Sirup in 250 ml vode zavrete z limonovim sokom, takoj odstavite in pustite, da se ohladi. Limono narežite na tanke kolobarje. Še vročo baklavo zalijete s hladnim sirupom in obložite z rezinami limone. Obtežite za deset minut (s krožnikom ali čim podobnim). Ohlajeno baklavo pokrijete s folijo (biorazgradljivo) in postavite v hladilnik.

Priporočamo še: Slastne kavne rezine z veliko kreme
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana