Slastne kavne rezine z veliko kreme

Kot nalašč za nedeljski posladek.

Pripravimo, preden začnemo: kavni mlinček, pekač – dimenzije 33 x 24, obložen s papirjem za peko, blender.

Sestavine

Biskvit
– 240 ml sojinega mleka
– 1,5 žličke jabolčnega kisa
– 100 g bele moke
– 70 g polnozrnate moke
– 80 g mletih orehov
– 150 g sladkorja
– 2 žlici škroba
– žlička pecilnega praška
– pol žličke sode bikarbone
– ščep soli
– 50 ml olja nevtralnega okusa
– vanilja v prahu

Kavni nadev
– 120 g indijskih oreščkov
– 100 g sladkorja
– 60 ml močne kave (ekspreso)
– 30 g čokolade
– vanilja v prahu

Čokoladni obliv
– 150 g temne čokolade
– 150 ml sojinega mleka
– 30 ml močne kave
– žlica olja


Priprava

1. Indijske oreščke namočimo v vroči vodi. Pečico vključimo na 180 stopinj. Sojino mleko zmešamo z jabolčnim kisom in počakamo, da se zgosti. Sladkor v kavnem mlinčku zmeljemo v prah. V večji skledi zmešamo obe vrsti moke, mlete orehe, sladkor v prahu, škrob, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol.

2. V drugi skledi z metlico dobro zmešamo sojino mleko s kisom, olje in vaniljo v prahu. Prilijemo k suhim sestavinam, premešamo samo toliko, da se sestavine povežejo, in vlijemo v pekač, obložen s papirjem za peko. Pečemo slabe pol ure, da začne biskvit povrhu rahlo rjaveti. S papirjem ga dvignemo iz pekača in pustimo, da se popolnoma ohladi. Nato ga obrnemo na drug peki papir in spodnjega previdno odstranimo.

3. Za kavni nadev odcedimo indijske oreščke in jih v blenderju z malo vode zmeljemo v pasto. Dodajamo le toliko vode, da nastane gladka krema brez koščkov. Prelijemo jo v manjšo kozico in med mešanjem kuhamo približno eno minuto. Nato dodamo sladkor in kavo ter kuhamo še eno minuto. Pazimo, da se ne prime dna. Odstavimo in gladko vmešamo koščke čokolade in vaniljev prah. Močno ohladimo.

4. Za čokoladni obliv zavremo mleko in skuhamo močno kavo. V skledo nalomimo čokolado, prelijemo z vrelim mlekom in kavo ter počakamo pet minut. Dodamo olje in z metlico mešamo iz sredine navzven, da dobimo gladko kremo. Postavimo v hladilnik.

5. Ohlajen biskvit odrežemo tako, da dobimo kvadrat. Nato oba dela vodoravno prerežemo na pol. Biskvit je zelo mehek in drobljiv, zato potrebujemo dolg nož z ostrim rezilom.

6. Na krožnik položimo najprej večji kos biskvita, premažemo s čokoladnim oblivom, nato s polovico kavne kreme in spet s čokoladnim oblivom. Pokrijemo s polovičkama, ki smo jih dobili iz krajšega dela biskvita. Ponovimo nadeve in pokrijemo s preostalim večjim kosom testa. Povrhu namažemo s čokoladnim oblivom. Zelo pomembno je, da so vse sestavine hladne. Lahko si pomagamo tudi tako, da namazan biskvit vmes večkrat za kratek čas postavimo v zamrzovalnik.

7. Nadevan biskvit postavimo v hladilnik za vsaj eno uro. Ko je dobro ohlajen, ga z dolgim ostrim nožem obrežemo, da je rob enakomeren, nato narežemo večje kocke.

Preizkusite še: Bralka priporoča: rahlo in kremno jogurtovo pecivo
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana