Odprta Kuhinja

Odlična fokača, ki jo pečemo, ko zori grozdje

Odpri galerijo
A+   A-
Čas je za slajšo različico priljubljenega ploščatega kruha, ki se odlično poda k sirovi plošči.


Ne pozabimo na sladke različice z različnimi sadeži, v tem času bo imenitna grozdna ali figova. Fokačo so poznali že stari Rimljani, imenovali so jo panis focacius in so jo pekli v pepelu. Ponudimo toplo ali hladno, kot malico ali večerni prigrizek h kozarcu vina. Lahko jo spečemo tudi iz testa, ki nam je ostalo po pripravi pice.

Fokača z grozdjem


Za 4 osebe.

  • 0,5 kg grozdja

  • 0,5 kg moke

  • 0,5 kocke svežega kvasa

  • 3 dcl mlačne vode

  • 1 žlička soli

  • 1 žlička sladkorja

  • 2–3 žlice oljčnega olja


Priprava


1. V skodelici zmešamo kvas, vodo, sladkor in malo moke. Pustimo vzhajati 10–15 minut.

2. Moko presejemo v skledo, na sredini naredimo jamico in vanjo zlijemo kvasec.

3. Dodamo oljčno olje in potresemo s soljo. Zgnetemo v voljno, gladko testo in pustimo vzhajati vsaj pol ure.

4. Pečico vključimo na 220 stopinj.

5. Grozdne jagode operemo in posušimo, če so zelo velike, jih prerežemo na pol.

6. Pekač namastimo ali obložimo s peki papirjem, testo razvaljamo na dobrega pol centimetra in položimo v pekač.

7. Grozdje enakomerno potresemo po testu in ga s prsti rahlo potisnemo navzdol. Pustimo vzhajati še 15–20 minut.

8. Pečemo približno 15 minut.

Priporočamo še: Žmoht na Tržnici Moste: kiosk z domiselno kulinariko, kjer je jedilnik vsak dan drugačen

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: Olga Ivahnenko/Getty Images
Datum Objave: 13.9.2023 ob 07:09

Več iz te teme:

kruhgrozdjefokača

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja