odprtakuhinja.delo.si:  Zavitek z okusom prekmurske gibanice: dobra ideja z naše kuharske delavnice
Odprta Kuhinja

Odlična paella, ki vam bo popestrila poletne večere

Traditional Spanish paella with seafood and chicken. Prepared in wook. Top view.
Odpri galerijo
A+   A-
Energična španska jed za glasne poletne kulinarične podvige v dobri družbi. Poletje bo letos tako nedvomno še bolj polno doživetij.



Paella je ena od najbolj prepoznavnih španskih jedi. V dolgi zgodovini je sicer doživela marsikatero preobrazbo, vendar izvirnik kljub temu zahteva nekaj osnovnih sestavin, ki nikakor ne smejo manjkati.

Njeno rojstno mesto je Valencia in originalni recept poleg riža in začimb predvideva tri ključne sestavine: zelenjavo, meso in mešanico morskih sadežev. Za mesni del se uporablja piščančje, svinjsko ali zajčje meso, za morski pridih pa po navadi poskrbimo s kalamari, školjkami, škampi in gamberi. Najbolj pogosto uporabljena zelenjava so korenje, cvetača, fižol, grah in paprika.

To je nedvomno jed, ki v enem krožniku zajame vse okuse in vonjave Iberskega polotoka. Nič nenavadno torej, da se pogosto znajde na mizah na različnih koncih sveta.

 

Typical spanish tapas concept. Concept include slices jamon, bowls with olives, anchovies, spicy potatoes, mashed chickpeas, shrimp, calamari, manchego with quince marmalade, pans with tortilla, paella, mussels on a wooden table.
Typical spanish tapas concept. Concept include slices jamon, bowls with olives, anchovies, spicy potatoes, mashed chickpeas, shrimp, calamari, manchego with quince marmalade, pans with tortilla, paella, mussels on a wooden table.


 

In prav zaradi njene globalne priljubljenosti in dolgoletne tradicije je originalni recept dobil toliko različic, da bi težko izbrali najboljšo. Tako lahko paella vsebuje samo meso in zelenjavo ali samo ribe z najljubšo zelenjavo. Vedno bolj v veljavi pa je postala tudi čisto vegetarijanska različica.

Ste vedeli, da ime paella izhaja iz posode, v kateri se pripravlja? Paellera je namreč ogromna nizka železna ponev, v kateri se pripravlja ta španska specialiteta.

 

Začimbe – ključni dodatek v vsaki paelli


Zelo pomembno vlogo pri pripravi res okusne paelle imajo začimbe. Teh je kar nekaj, in prav z vsako dodamo jedi tisto edinstvenost, ki še dolgo ostane v spominu naših brbončic.

Obvezne začimbe v paelli so: žafran, ki paello obarva v lepo rumeno barvo, paprika, kurkuma, pimet, poper in kajenski poper.

Paello zalivamo z jušno osnovo in tako še dodatno poudarimo njen okus.

 

ni podpisa
ni podpisa


Še enostavneje in hitreje do popolne paelle


Olajšajte si pripravo paelle z mešanico Fant za pripravo paelle. Mešanica namreč vsebuje tisto pravo mero začimb, s katero bo vaša domača paella prava poslastica. Ne potrebujete torej seznama začimb in liter domače jušne osnove. Vse skupaj je z mešanico Fant veliko bolj preprosto.

Vrečko Fant, obogateno s španskim duhom in tradicijo, vmešate v druge sestavine – piščanca, morske sadeže, riž in vašo najljubšo zelenjavo. Dobro premešajte in uživajte. Olé!

Preverite naš spodnji recept, pripravite vse sestavine, vključno s fantastično mešanico Fant, nadenite si predpasnik, zavrtite si kakšno špansko melodijo in se med kuhanjem prepustite igrivemu španskemu temperamentu.

Hitro, preprosto in okusno!

 

Sestavine:



  • 300 g piščančjega mesa

  • 250 g morskih sadežev

  • 100 g riža

  • 100 g stročjega fižola (zamrznjenega)

  • 1 limona

  • mešanica Fant Paella


Enostavna priprava:


Na olivnem olju na hitro prepražimo narezano meso. Dodamo 400 ml mlačne vode, vsebino vrečke Fant, stročji fižol in riž.

Dušimo na zmernem ognju pokrito in brez mešanja približno 10 minut. Dodamo morske sadeže in kuhamo še 10 minut.

Ko je jed pripravljena, limono narežemo na kolobarje in razporedimo po jedi.

Nasvet: po želji lahko dodamo še drugo zelenjavo (papriko). Za pripravo paelle je najbolj primeren riž za domače jedi. Po želji lahko v pripravljeno jed dodamo tudi sesekljan paradižnik in svež peteršilj.

 

Za prikaz vsebine in boljšo uporabniško izkušnjo prosimo, da omogočite piškotke.


 

To poletje si privoščite pravo kulinarično potovanje


Čas je za prav posebno potovanje. Naj vaša kuhinja letos zadiši po izjemnih kulinaričnih specialitetah. Kaj pravite na gurmanska potovanja v Azijo, Rusijo in Mehiko? Brez skrbi, ne potrebujete potnega lista, letalske karte ali vrhunskega kuharskega znanja.

Vse, kar potrebujete, so najnovejše mešanice začimb Fant. Samo sledite navodilom na embalaži in si pričarajte neverjetne kulinarične pustolovščine. Z mešanicami Fant je namreč kuhanje postalo tako preprosto, da se ga lotevajo tudi največji začetniki. Poleg tega Fant prinaša pomembno zagotovilo: okusen rezultat, ki navdušuje.

Z mešanicami Fant ste lahko vedno brez skrbi, saj ne vsebujejo ojačevalcev arome.

 

Spoznajte peterico mešanic Fant: Fant Beef Stroganoff, Fant Paella, Fant Chicken Wok, Fant chili con carne, Fant tortilja.


 Fant mešanice za pripravo jedi bodo obogatile vaše kulinarične stvaritve, dolžina priprave obroka pa se bo občutno skrajšala. Mešanica Fant tortilja je bila nagrajena s tremi zvezdicami Superior Taste Award.
Fant mešanice za pripravo jedi bodo obogatile vaše kulinarične stvaritve, dolžina priprave obroka pa se bo občutno skrajšala. Mešanica Fant tortilja je bila nagrajena s tremi zvezdicami Superior Taste Award.

Odkrijte še preostale mešanice Fant in si zagotovite, da boste postali glavni šef v vaši domači kuhinji. 


 

Naročnik oglasne vsebine je Podravka
Datum Objave: 16.6.2021 ob 09:06

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: