Odlična rižota iz kvinoje

Kvinoja naj ostane al dente, mehko čvrsta. Odlična alternativa klasični rižoti.

Sestavine za dva

  • 200 g kvinoje
  • 100 g belega fižola
  • lovorjev list
  • vejica šetraja
  • manjši brokoli
  • šalotka
  • timijan
  • sol
  • žlička kvasovih kosmičev
  • česen
  • žlička limonovega soka
  • oljčno olje
  • poper

Priprava

1. Fižol namočite čez noč, sperete in skuhate z listom lovorja, vejico šetraja in malo soli.

2. Ko je kuhano, lovor in šetraj odstranite, fižol pa z malo tekočine zblendajte v gosto tekočo, popolnoma gladko kremo brez koščkov.

3. Dodajte žlico oljčnega olja, žličko kvasovih kosmičev, žličko limonovega soka, česen in ščepec soli. Zblendajte. Gostota naj bo podobna tekoči smetani.

4. Kvinojo sperite z vročo vodo, tako odstranite morebitne ostanke grenkih saponinov. Pustite na gostem cedilu.

5. Drobno nasekljano šalotko popražite na oljčnem olju, da zadiši, dodajte nasekljan timijan (približno za eno žličko) in kvinojo. Popražimo, da se vsako zrnce kvinoje namasti, nato zalijete s 300 ml vroče vode, solite in kuhate kakšnih 15 minut.

6. Kvinoja naj ostane al dente, mehko čvrsta. Zalijete s fižolovo kremo, pustite na ugasnjenem štedilniku.

7. Brokoli razdelite na cvetove in jih po dolgem prerežite. Stebla ne uporabite.

8. V ponvi segrejete oljčno olje in pri zmerni temperaturi popečete brokoli z obeh strani, solite in poprate. Zalijete z nekaj žlicami vode, le toliko, da se več ne praži, pokrijete in dušite, da se brokoli zmehča. S kremno rižoto se bo lepše ujel bolj mehak.

9. Na krožnik nadevamo kvinojino rižoto in jo bogato obložimo z brokolijem.

Priporočamo še: Sarme z mešanico žit
Beba in Hana Splichal
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed