Odlična rižota z regratom za pomlad na krožniku
Odpri galerijo
A+ A-
Spomladi nam narava ponuja vrsto sestavin, ki jih je mogoče nabrati 'na lastne roke'. Odpravimo se na bližnji travnik, ki ga ne oblegajo psi ali podivjani lastniki, in narabutajmo vrečo odličnega mladega regrata.
Običajno konča v solati skupaj z jajci in s tem ni prav nič narobe. Malokdo pa ve, da se regratovi listi odlično obnesejo tudi v kremni rižoti, ki zaradi prijetne grenkobe spominja na tisto s treviškim radičem.« Za štiri krožnike.
Sestavine
- 300 g riža (najraje arborio)
- 250 g regratovih listov
- liter jušne osnove (ali liter vode ter 2 jušni kocki)
- 100 ml belega vina (če ga nimamo, povečamo količino jušne osnove)
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- žlica masla (ali nekaj žlic sladke smetane)
- 2 žlici parmezana ali drugega trdega sira
Priprava
1. Čebulo in česen na drobno nasekljamo.
2. Regrat operemo in ga na grobo nasekljamo.
3. Na ogenj pristavimo kozico in v njej segrejemo jušno osnovo.
4. Riž stresemo v cedilo in ga splaknemo.
5. Širšo posodo pristavimo na ogenj in vanjo vlijemo olje. Nad srednje močnim ognjem na njem pražimo čebulo, da postekleni. Dodamo česen in pražimo, da zadiši.
6. V posodo stresemo riž. Pražimo in mešamo, dokler ne postekleni.
7. Dodamo regrat in dobro premešamo.
8. V posodo zlijemo vino in kuhamo, da izpari. Ko se vino pokuha, v lonec vlijemo 1–2 zajemalki vroče jušne osnove.
9. Ko jušna osnova povre, spet prilijemo zajemalko in premešamo. Postopek pridno ponavljamo nekje 10–15 minut, da se riž skuha al dente.
10. Tik preden rižoto odstavimo s šporgeta, moramo poskrbeti za njeno ekstra kremnost. Vanjo zmešamo žlico masla in nastrgan trdi sir.
11. Rižotko postrežemo v globokih krožnikih, na vrh pa postavimo šopek regrata in nastrgamo trdi sir.
Priporočamo še: Kuhanje v karanteni me je naučilo iznajdljivosti, skromnosti in premišljenega ravnanja s hrano
Datum Objave: 20.3.2020 ob 12:03