Odlična rižota z regratom za pomlad na krožniku

Spomladi nam narava ponuja vrsto sestavin, ki jih je mogoče nabrati ‘na lastne roke’. Odpravimo se na bližnji travnik, ki ga ne oblegajo psi ali podivjani lastniki, in narabutajmo vrečo odličnega mladega regrata.

Običajno konča v solati skupaj z jajci in s tem ni prav nič narobe. Malokdo pa ve, da se regratovi listi odlično obnesejo tudi v kremni rižoti, ki zaradi prijetne grenkobe spominja na tisto s treviškim radičem.« Za štiri krožnike.

Sestavine

  • 300 g riža (najraje arborio)
  • 250 g regratovih listov
  • liter jušne osnove (ali liter vode ter 2 jušni kocki)
  • 100 ml belega vina (če ga nimamo, povečamo količino jušne osnove)
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • žlica masla (ali nekaj žlic sladke smetane)
  • 2 žlici parmezana ali drugega trdega sira

Priprava

1. Čebulo in česen na drobno nasekljamo.

2. Regrat operemo in ga na grobo nasekljamo.

3. Na ogenj pristavimo kozico in v njej segrejemo jušno osnovo.

4. Riž stresemo v cedilo in ga splaknemo.

5. Širšo posodo pristavimo na ogenj in vanjo vlijemo olje. Nad srednje močnim ognjem na njem pražimo čebulo, da postekleni. Dodamo česen in pražimo, da zadiši.

6. V posodo stresemo riž. Pražimo in mešamo, dokler ne postekleni.

7. Dodamo regrat in dobro premešamo.

8. V posodo zlijemo vino in kuhamo, da izpari. Ko se vino pokuha, v lonec vlijemo 1–2 zajemalki vroče jušne osnove.

9. Ko jušna osnova povre, spet prilijemo zajemalko in premešamo. Postopek pridno ponavljamo nekje 10–15 minut, da se riž skuha al dente.

10. Tik preden rižoto odstavimo s šporgeta, moramo poskrbeti za njeno ekstra kremnost. Vanjo zmešamo žlico masla in nastrgan trdi sir.

11. Rižotko postrežemo v globokih krožnikih, na vrh pa postavimo šopek regrata in nastrgamo trdi sir.

Priporočamo še: Kuhanje v karanteni me je naučilo iznajdljivosti, skromnosti in premišljenega ravnanja s hrano
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana