Odlične ideje, kako pripraviti jesenske solate

Odpri galerijo
A+ A-
Eden najboljših načinov za uživanje v okusih in barvah tega letnega časa.
Ohrovt in buča
Za 2 osebi.
- 1 rdeča čebula
- 4 stroki česna
- ščep kumine
- 100 g mladega listnatega ohrovta
- 250 g buče
- 50 g fete
- pomaranča
- žlica jabolčnega kisa
- žlička repičnega olja
- bučna semena (po želji)
Pečico segrejemo na 200 stopinj, na pekač razporedimo (neolupljen) česen, na kolobarje narezano čebulo in na kocke narezano bučo, pokapljamo z oljčnim oljem, potresemo s kumino in pečemo 25 minut. Za preliv v skledici pomešamo naribano lupinico pol pomaranče, sok pol pomaranče, kis in olje ter bučna semena, če ga bomo uporabili, dodamo še česen, ki ga stisnemo iz lupine in pretlačimo. Ohrovt operemo in osušimo, razporedimo na krožnika, nanj pa pečeno zelenjavo in prelijemo s prelivom. Dodamo še feto in postrežemo.

Foto: Veselovaelena/Getty Images
Hruška z modrim sirom
Za 4 osebe.
- 3 žlice limoninega soka
- žlička medu
- žlička gorčice
- ščep svežega timijana
- 120 g mlade špinače
- 2 večji zreli hruški
- 150 g gorgonzole
- 100 g orehov
- dobra pest grozdja
V skledici pomešamo limonov sok z gorčico, medom in sesekljanim timijanom, solimo in popramo. Špinačo operemo in osušimo ter stresemo v skledo. Hruški operemo, razpolovimo, odstranimo peščišče in narežemo na tenke rezine ter stresemo k špinači, prelijemo s prelivom in premešamo. Grozdne jagode operemo, razpolovimo in stresemo v skledo, premešamo. Razporedimo na krožnike, potresemo z orehi in nadrobljenim sirom.

Foto: 5ph/Getty Images
Z lečo in gobami
Za 4 osebe.
- 250 g gob
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- 2 žlički gorčice
- 400 g leče
- 100 g špinače
- 100 g kozjega sira
Lečo skuhamo v rahlo osoljeni vodi in odcedimo. V ponvi segrejemo 2 žlici oljčnega olja in na njem prepražimo na trakove narezane gobe, da se zmehčajo. Odstavimo s štedilnika, dodamo žlico olja, kis in gorčico ter premešamo, dodamo še lečo in premešamo. Špinačo operemo in osušimo, razporedimo na krožnike ter potresemo z lečo in gobami, po vrhu nadrobimo sir in postrežemo.

Foto: Mariha-kitchen/Getty Images
Cvetača in pesa
Za 4 osebe.
- 500 g sladkega krompirja
- manjša glava cvetače
- 2 srednje veliki rdeči pesi
- 300 g špinače in rukole
- 3 žlice balzamičnega kisa
- pesto (po želji)
Pečico segrejemo na 200 stopinj, pekač obložimo s papirjem za peko. Sladki krompir olupimo, operemo in narežemo na kocke, cvetačo nalomimo na cvetove in stresemo na pekač, solimo in popramo ter pokapljamo z oljem, premešamo ter razporedimo v eno plast; rdečo peso olupimo in narežemo na kocke, solimo in popramo ter naoljimo ter dodamo na pekač, a ne premešamo, da se druga zelenjava ne obarva. Pečemo 25–30 minut in malo ohladimo. V skledici pomešamo žlico oljčnega olja s kisom, ščepcem soli in malo popra. Špinačo in rukolo operemo in osušimo, stresemo v skledo, dodamo pečeno zelenjavo in preliv ter premešamo. Takoj postrežemo.

Foto: Veselovaelena/Getty Images
Priporočamo še: Tedenski jedilnik: 5 praktičnih zloženk za preprosto kosilo
R. O.
Naslovna fotografija: VeselovaElena/Getty Images
Datum Objave: 17.10.2022 ob 10:10