Odlični in preprosti ocvrtki, kakršnih še niste pripravljali
Odpri galerijo
A+ A-
Ocvrtki so okusni topli in hladni.
Če koruze niste vajeni, vas bo morda v liste zavit strok spravljal v zadrego. V resnici je čisto preprosto. Olupite jo z vrha navzdol, vsak list posebej do dna storža. Nato dno stroka odlomite. Kar vam ostane v rokah, je ličje ali ličkanje. Včasih so ga sušili in uporabljali za polnjenje ležišč. Menda se je na tem super dobro spalo. Ličje so natlačili v grobo, gosto tkano prevleko. Iz ličkanja so pletli tudi kitke in jih šivali v predpražnike. Za hec zato zdaj na terasi sušim ličkanje, morda bom z njim lahko napolnila manjši vzglavnik.
Ko je koruza očiščena in je sladko zrnje v skledi, do kosila ni več daleč. Iz koruznih zrn sem pripravila ocvrtke, in to res mimogrede. Uporabila sem le blender in ponev. Nič kuhanja, sopare, minimalno uporabljene posode. Če gledam s te plati, so koruzni ocvrtki do gospodinje prijazen recept. Okusni so topli in hladni, lahko se jih napeče v hladnejšem delu dneva vnaprej.
V krajih, kjer je vroče podnebje nekaj vsakdanjega, povsod pripravljajo podobne ocvrtke, pogosto kot ulično hrano. V Indiji bi koruznim ocvrtkom rekli pakore. Ponudili bi jih s pikantnimi čantiji ali s svežimi zelenimi čiliji. Predlagam bolj blago kombinacijo, na primer nariban korenček ali kečap.
Sestavine
- 2 storža mlade koruze
- (sorta sladka koruza)
- čebula
- četrt žličke naravnega
- pecilnega praška
- sol in poper
- 75 g čičerkine moke
- sok pol limone
- olje za peko
Priprava
1. Koruzna storža olupite z vrha navzdol, vsak list do dna storža. Nato ga odlomite. Odstranite tudi koruzne laske. Storž postavite pokonci na stabilni leseni deski in z ostrim nožem zarežite ob storžu in tako odluščite zrnje. Zrna koruze naj ostanejo cela. Če se nož zatika ob storž, poskusite poiskati drug kot rezanja, vendar ostanite z rezilom tik ob strožu. Pol zrnja stresite v blender. Dodajte le toliko vode, da se gladko zmiksa, vendar največ 75 ml. Mlada koruza ima velko mlečka in se bo dalo zmiksati z zelo malo vode.
2. Čebulo res fino nasekljajte (ne blendajte) in zmešajte s preostalim celim zrnjem koruze. V drugi skledi zmešajte čičerkino moko, sol, poper in pecilni. Prilijte limonov sok in zmiksano koruzo ter razmešajte z metlico. V skledo stresite še koruzna zrna s čebulo. Testo naj bo gosto tekoče.
3. Na vroči ponvi segrejte olje, le toliko, da je ponev dobro namaščena. Dobro se obnese litoželezna ponev. Temperatura naj bo osem od deset. Z žlico polagajte na razgreto maščobo kupčke testa, ne preblizu drug drugemu, ker se bodo malo razlezli. Hitro bodo pečeni. Vmes jih obrnite. Okusni so topli in hladni.
Preberite še: Tedenski jedilnik: odlične jedi, pripravljene z malo truda
Fotografija: Hana Splichal
Datum Objave: 8.8.2022 ob 12:08