Odprta Kuhinja

Ognjenik v plamenu: če imate radi mlečni riž, nujno pripravite to zabavno sladico

Ognjenik v plamenu: če imate radi mlečni riž, nujno pripravite to zabavno sladico (Foto: Črt Piksi)
Odpri galerijo
A+   A-
Recept iz starih časov, za katerega zagotovo še niste slišali. Mi mislimo, da je to sladica, ki je idealna za radostno vrtno zabavo.

Tujih imen jedi, ki že v njihovem lastnem jeziku zvenijo čudno, se sploh na manjka, ni pa nujno, da je tako tudi za Slovenca. Tako smo se znebili jedi po imenu spotted dick, za tisto, ki se ji reče toad in the hole, smo se spomnili, da smo jo že nekajkrat pripravili – to je po naše krota v luknji in je prav dobra. Recept imamo TUKAJ. Pujske v srajčki smo tudi že delali. Babjo jezo smo dali na stran, ker smo že nekajkrat razložili, da je to samo velika palačinka, pečena v pečici. TUKAJ najdete video, kako jo naredimo. Malo smo se ustavili pri pijanem kmetu, potem pa nismo vedeli, kateri recept bi bil pravi: Alenka Bole Vrabec, ki je bila imenitna poznavalka hrane, omenja nedolžno sladico z jabolki, spet drugje vidimo kolaček, bogato zalit z več vrstami vina.

Sledilo je listanje knjig in znova se je izkazala kot nenavadno uporabna starinska kuharska enciklopedija iz sredine šestdesetih let prejšnjega stoletja, ki na tisoč straneh prinaša marsikateri recept (kar 3200 jih je skupaj), za katerega še nismo slišali: bodisi ker prihaja iz kake od nas odmaknjene kulture bodisi ker je od tistih časov že utonil v pozabo. In tam nas je čakal recept, ki se mu nismo mogli upreti: ognjenik v plamenu. Iskreno: ta recept je v bistvu malo bogatejši in okrancljan mlečni riž – ampak ne moremo vam povedati, kako smo se zabavali pri njem in prižiganju tistega vulkančka na vrhu.

Ognjenik v plamenu

 • 4 hruške
 • sladkor po okusu
 • 6–7 dl mleka
 • 50 g sladkorja
 • 50 g masla
 • 250 g okroglozrnatega riža
 • 150 g olupljenih
 • praženih in sesekljanih mandljev
 • 2 beljaka
 • kozarček žganja
 • dodatno: jajčna lupina

Priprava

 1. Hruške tanko olupimo, prerežemo čez pol, pazljivo odstranimo peščišča, predenemo v lonec in zalijemo z vodo, da jih v celoti pokrije. Dodamo sladkor, na liter vode okvirno 250 g, da dobimo skoraj sirup. Lonec pristavimo in na zmernem ognju segrevamo, da temperatura ostane pod vreliščem, okrog 95 stopinj Celzija. Kuhamo, dokler se hruške ne zmehčajo – odvisno od sorte in zrelosti. Nato jih odstavimo, odcedimo in denemo na stran.
 2. V času, ko se kuhajo, pristavimo mleko, dodamo 50 g sladkorja in zavremo – pazimo, da se ne prismodi.
 3. Beljaka stepemo v sneg.
 4. V drugi posodi na stopljenem maslu prepražimo prebran in lahko tudi opran riž.
 5. Prelijemo ga s sladkanim mlekom, pokrijemo in počasi kuhamo, dokler se ne zmehča in napne. Na koncu dodamo sesekljane mandlje in narahlo premešamo, da riža ne mečkamo preveč.
 6. Tako pripravljenega preložimo na večji ploščat krožnik in oblikujemo v stožec – ognjenik. Na »pobočje« prislonimo hruške (malo pritisnemo, da se primejo), nato vse skupaj premažemo z beljakovim snegom.
 7. Ognjenik lahko postavimo v pečico, segreto na 175 stopinj Celzija, za tako dolgo, da se sneg malo obarva, še bolj slikovito je, če ga dodatno ožgemo s kuhinjskim gorilnikom.
 8. V vrh stožca vtisnemo polovico jajčne lupine in jo napolnimo z žganjem.
 9. Preden ognjenik dramatično odnesemo na mizo, zažgemo (flambiramo) žganje, ki je na vrhu. Pazimo na obrvi in trepalnice, se hahljamo in zabavamo kot pravi otroci.

Tako pa se nismo že dolgo nasmejali! Sladico sta nam pomagali pripraviti Lea Sterle in Neli Selan iz ljubljanskega izobraževalnega centra BIC Ljubljana, ki v šolski kuhinji centra Kult 316 gostita naše teste. (Foto: Črt Piksi)
Tako pa se nismo že dolgo nasmejali! Sladico sta nam pomagali pripraviti Lea Sterle in Neli Selan iz ljubljanskega izobraževalnega centra BIC Ljubljana, ki v šolski kuhinji centra Kult 316 gostita naše teste. (Foto: Črt Piksi)

Priporočamo še: Težko boste našli boljši poletni desert od tega

 

Datum Objave: 20.6.2024 ob 09:06

Več iz te teme:

sladicemlečni rižognjenik v plamenih

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.