Težko boste našli boljši poletni desert od tega
Zdi se, da smo končno dočakali poletje in prihod visokih temperatur nikakor ni primeren čas za preživljanje dolgih ur v kuhinji. Kar pa ne pomeni, da si v teh dneh ne bomo privoščili pregrešno dobrih sladic. Seveda si jih bomo! Naš najboljši prijatelj pa bo tokrat zamrzovalnik.
Najbolj znan poletni posladek je zagotovo sladoled, ki je še posebno pregrešen, če se ga lotimo sami. Obstajajo posebne naprave, s katerimi lahko pričaramo vrhunske kepice tisočerih okusov, a v resnici se lahko znajdemo tudi na drugačen in precej bolj preprost način. Potrebovali bomo le zamrzovalnik in nekaj sestavin, receptura pa bo izjemno enostavna in prav nesramno kremasta.
Naj vas opozorimo že na začetku: ko boste spodnji sladoled, ki v teh dneh kroži po tiktoku, poskusili enkrat, ga boste začeli pripravljati na zalogo.
Uživajte v poletju!
Sestavine
- 2 banani
- konzerva (250 ml) kondenziranega ali kokosovega mleka
- ščepec soli
- žlička vaniljeve paste
- 260 ml sladke smetane
- dve skodelici vaniljevih piškotov
Priprava
- V multipraktiku do gladke teksture zmiksamo banani, dodamo kondenzirano mleko, sol in vaniljevo pasto. Vaniljo lahko postrgamo tudi iz stroka ali dodamo žličko vaniljeve arome.
- Vse skupaj prelijemo v posodo in v maso previdno vmešamo stepeno sladko smetano.
- Nadrobimo piškote na manjše koščke in jih previdno zmešamo med preostale sestavine.
- Kremasto maso iz posode prelijemo v pekač za pito ali lazanjo in po vrhu posujemo piškote. Vse skupaj prekrijemo s folijo za živila in postavimo v zamrzovalnik, kjer naj počaka vsaj nekaj ur ali še bolje kar čez celo noč. Ko želimo bananovo sladico postreči, pekač vzamemo iz zamrzovalnika in ga pustimo na pultu 10 do 15 minut. Ko se nekoliko odtali, ga postrežemo kot kepice v posodice za sladoled. Po želji dodamo narezane banane in še malo zdrobljenih piškotov ter žlico stepene smetane.