Omaka iz drobtin, ki se fantastično prileže ob nedeljski pečenki
Odpri galerijo
A+ A-
Nekakšen kruhov cmok v tekočem stanju. Odličen par za vsakršno perutnino, tudi ob govedini je ne bo nihče pljuval ven, še zlasti če dodamo malo naribanega hrena.
Omaka iz drobtin
- 4,5 dl mleka
- 0,5 dl sladke smetane
- srednje velika čebula (olupimo in razpolovimo)
- 4 nageljnove žbice
- 2 lista lovorja
- 125 g krušnih drobtin (idealne bi bile iz drožnega kruha)
- muškatni orešček
- 40 g masla
- sol, poper
Priprava
1. Mleko in smetano denemo v kozico in segrevamo na zmernem ognju.
2. Čebulo napikamo z žbicami in dodamo v kozico, prav tako lovor in krepko popopramo.
3. Ko vse skupaj zavre, nemudoma odstavimo in pustimo, da se okusi še kako uro prepajajo.
4. Čebulni polovici in lovor nato poberemo iz aromatiziranega mleka in dodamo krušne drobtine. Nastrgamo še nekaj muškatnega oreščka in kuhamo še kake 3 minute, naj ne vre premočno, tu in tam premešamo.
5. Na koncu v omako vmešamo še maslo in postrežemo.
Nasvet: Če omake ne bomo porabili, jo hranimo v hladilniku, oživimo pa jo tako, da dolijemo malo mleka in na srednje močnem ognju krepko mešamo.
Priporočamo še: 15 zrezkov, ki jih obožujemo pri nedeljskih kosilih
Naslovna fotografija: Monkey Business Images/Shutterstock/Shutterstock
Datum Objave: 2.1.2023 ob 11:01