Omaka iz drobtin, ki se fantastično prileže ob nedeljski pečenki

Nekakšen kruhov cmok v tekočem stanju. Odličen par za vsakršno perutnino, tudi ob govedini je ne bo nihče pljuval ven, še zlasti če dodamo malo naribanega hrena.

Omaka iz drobtin

  • 4,5 dl mleka
  • 0,5 dl sladke smetane
  • srednje velika čebula (olupimo in razpolovimo)
  • 4 nageljnove žbice
  • 2 lista lovorja
  • 125 g krušnih drobtin (idealne bi bile iz drožnega kruha)
  • muškatni orešček
  • 40 g masla
  • sol, poper

Priprava

1. Mleko in smetano denemo v kozico in segrevamo na zmernem ognju.

2. Čebulo napikamo z žbicami in dodamo v kozico, prav tako lovor in krepko popopramo.

3. Ko vse skupaj zavre, nemudoma odstavimo in pustimo, da se okusi še kako uro prepajajo.

4. Čebulni polovici in lovor nato poberemo iz aromatiziranega mleka in dodamo krušne drobtine. Nastrgamo še nekaj muškatnega oreščka in kuhamo še kake 3 minute, naj ne vre premočno, tu in tam premešamo.

5. Na koncu v omako vmešamo še maslo in postrežemo.

Nasvet: Če omake ne bomo porabili, jo hranimo v hladilniku, oživimo pa jo tako, da dolijemo malo mleka in na srednje močnem ognju krepko mešamo.
Priporočamo še: 15 zrezkov, ki jih obožujemo pri nedeljskih kosilih

Naslovna fotografija: Monkey Business Images/Shutterstock/Shutterstock

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana