Odprta Kuhinja

Omaka k pečenki, ki poka od okusa

Odpri galerijo
A+   A-
To je tista omaka, ki ji rečejo gravy. Narejena je tako, da je primerna tudi za vegetarijance za mizo. Za globino okusa poskrbijo gobe.


Omaka (gravy)



  • 2 žlici olja

  • 100 g gob (nasekljamo)

  • 200 ml rdečega vina

  • 1 srednje velika čebula (nasekljana)

  • 1 korenček (prerežemo in nasekljamo na koščke)

  • 1 steblo stebelne zelene (narežemo na koččke)

  • žlica moke

  • 300 ml zelenjavne jušne osnove (lahko voda in bio kocka)

  • 2 lista lovorja, vejica timijana, žlica močne kave (espresso)

  • žlica sojine omake (manj slane)

  • sol, poper


Priprava


1. V ponev nalijemo polovico olja in pražimo narezane gobe, dokler ne izpari sok in gobice porjavijo (15 minut ali več). Z leseno žlico jih potem pobezamo toliko, da se odlepijo od ponve, jih pretresemo v lonček in damo na stran.

2. V ponev zlijemo nekaj vina in deglaziramo, pomeni podrg­nemo tisto, kar se je prijelo na dno, nato tudi to dodamo h gobam.

3. Ponev obrišemo s papirnato servieto, nato dodamo preostalo olje in zelenjavo, vsa naj bo narezana na primerljive, lahko tudi nekaj večje koščke. Na močnem ognju pražimo, dokler ni zelenjava kar precej karamelizirana po robovih, nato znova prilijemo nekaj vina (močno bo zacvrčalo) in s kuhalnico postrgamo, kar se je prijelo na dno.

4. Nato primešamo moko in kuhljamo toliko, da se začne zgoščevati, nekaj minut.

5. Prijemo še jušno osnovo, dodamo vsa zelišča in kuhamo tako dolgo, da se zelenjava zmehča (okrog 8 minut). Na koncu primešamo še kavo, sojino omako in prihranjene gobe.

6. Odstranimo zelišča in vse skupaj zmeljemo v gladko omako, najlažje v mešalniku, po potrebi dolijemo še malo jušne osnove ter solimo in popramo.

Naslovna fotografija: ahirao_photo/Getty Images
Priporočamo še: Recept za pomarančni punč, ki je pravi hit na salzburškem adventnem sejmu
Datum Objave: 31.12.2022 ob 07:12

Več iz te teme:

omakapečenkagravy

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.