Omleta s stročjim fižolom, ki pomaga skrbeti za fit postavo

Manyakotic/getty Images

Omleta s stročjim fižolom je popoln obrok za vroče dni.

Poleti so vrtovi in krožniki polni stročjega fižola, ki je po svetu priljubljena priloga mesnim jedem, še posebej zabeljen z malo oljčnega olja ali masla, odlično pa se odreže tudi kot samostojna jed v solatah, zloženkah, juhah, slanih pitah ali omletah, odličen je tudi vložen v kisu ali slanici. Poznamo ga več vrst, a imajo vse približno enako hranilno vrednost, tudi v jedeh lahko uporabimo tistega, ki nam je najbolj všeč ali pa na razpolago. Bogat je z vitamini A, C in K, ki so ključni za močne kosti in imunski sistem. Ker ima malo kalorij, v sto gramih okrog 20, je tudi izvrstna hrana, ko želimo izgubiti kakšen odvečen kilogram.

Sestavine

  • 100 g stročjega fižola
  • 60 g šunke v kosu
  • 60 g sira
  • 2 jajci
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 dl mleka
  • 3 žlice moke
  • sol, poper
  • olje

Priprava

1. Fižol očistimo, narežemo na centimeter velike kose in ga pet minut kuhamo v slanem kropu, nato odcedimo. Šunko narežemo na manjše kocke, sir naribamo, čebulo in česen očistimo in nasekljamo. Vse skupaj dobro premešamo in vsujemo v namaščeno ognjevarno posodo. Jajca razžvrkljamo, dodamo mleko, moko, sol in poper, dobro premešamo in prelijemo po fižolu. V pečici, ki smo jo segreli na 200 stopinj, pečemo približno 40 minut, nekoliko ohladimo in postrežemo.

Preberite še: Ta jogurtov biskvit z marmelado boste pogosto pripravili

Fotografija: Manyakotic/getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana