
Omleta s stročjim fižolom je popoln obrok za vroče dni.
Poleti so vrtovi in krožniki polni stročjega fižola, ki je po svetu priljubljena priloga mesnim jedem, še posebej zabeljen z malo oljčnega olja ali masla, odlično pa se odreže tudi kot samostojna jed v solatah, zloženkah, juhah, slanih pitah ali omletah, odličen je tudi vložen v kisu ali slanici. Poznamo ga več vrst, a imajo vse približno enako hranilno vrednost, tudi v jedeh lahko uporabimo tistega, ki nam je najbolj všeč ali pa na razpolago. Bogat je z vitamini A, C in K, ki so ključni za močne kosti in imunski sistem. Ker ima malo kalorij, v sto gramih okrog 20, je tudi izvrstna hrana, ko želimo izgubiti kakšen odvečen kilogram.
Sestavine
- 100 g stročjega fižola
- 60 g šunke v kosu
- 60 g sira
- 2 jajci
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 2 dl mleka
- 3 žlice moke
- sol, poper
- olje
Priprava
1. Fižol očistimo, narežemo na centimeter velike kose in ga pet minut kuhamo v slanem kropu, nato odcedimo. Šunko narežemo na manjše kocke, sir naribamo, čebulo in česen očistimo in nasekljamo. Vse skupaj dobro premešamo in vsujemo v namaščeno ognjevarno posodo. Jajca razžvrkljamo, dodamo mleko, moko, sol in poper, dobro premešamo in prelijemo po fižolu. V pečici, ki smo jo segreli na 200 stopinj, pečemo približno 40 minut, nekoliko ohladimo in postrežemo.
Preberite še: Ta jogurtov biskvit z marmelado boste pogosto pripravili
Fotografija: Manyakotic/getty Images