Osnovna paradižnikova omaka za pico

Najboljša je z domačo paradižnikovo omako!

Sestavine

– konzerva pelatov ali 4 sveži paradižniki
– 1/2 žličke origana
– 1/2 žličke suhe bazilike ali nekaj listov sveže
– drobno sesekljan strok česna
– malo soli, le po potrebi

Priporočamo še: Na pico v Etno

Priprava

1. Svež paradižnik očistimo, narežemo in stresemo v lonec. Segrejemo ga, da začne iztekati sok, nato pretlačimo s paličnim mešalnikom v pire. Ohladimo in začinimo. Konzervirane pelate le pretlačimo z vilicami ali paličnim mešalnikom in začinimo. Pazimo na količino soli. Če bo pica obložena z mesnino, omake ne solimo ali zelo malo.

2. Omako do tri dni hranimo v hladilniku. Za daljši čas jo obvezno segrejemo do vrenja in vložimo v vroče manjše kozarce ter tesno zapremo. Takšno hranimo v omari ali shrambi, po odprtju pa v hladilniku.

Namig: Kogar motijo lupina in semena, naj sveže cele paradižnike natakne na vilice, križno zareže in postavi v krop za največ minuto, nato pa olupi. Druga možnost je, da omako precedimo skozi pasirko, pri čemer se znebimo tudi semen.
Različica: Pripravimo lahko različne omake, jim dodamo več vidnih (oljke, grah, korenček, bučke, kocke jajčevcev, na kocke ali trakove narezano salamo ali popečeno meso, ribe …) ali skritih sestavin (nariban korenček, buča), odvisno od starosti, lastne ustvarjalnosti, izbirčnosti in raztresenosti otroka. Pri končni pripravi nato po omaki doda/dodamo le sir. Tako pripravljena omaka velikokrat pride prav tudi mamam in očetom.
Priporočamo: Napolitanska pica in najboljši recept za domačo pripravo
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana