Odprta Kuhinja

Osso buco

A+   A-
Dolga priprava za vrhunski okus.


Sestavine za 4 osebe


- 4 zrezki govejega bočnika (krača, narezana na osso buco)
- 0,5 l jušne osnove, 3 dl suhega belega vina, olje
- 2 čebuli, 2 korenčka, 4 sočni paradižniki, 2 stroka česna
- manjši gomolj zelene, lovorjev list, nekaj vejic timijana
- gremolata
- neškropljena limona, pest svežega peteršiljevega listja, strok česna

Priprava


1. Čebulo nasekljamo, korenje, paradižnik in zeleno pa narežemo na drobne kocke. Česen čisto na drobno nasekljamo.

2. Meso operemo in osušimo, nato posolimo in popopramo ter v loncu, ki ga lahko postavimo tudi v pečico, na 3 žlicah olja popečemo po obeh straneh. Pečemo toliko časa, da se naredi lepa skorjica (10–15 minut). Meso predenemo na krožnik.

3. V istem loncu popražimo čebulo in timijan, da rahlo porumeni, nato dodamo zeleno in korenje. Na hitro prepražimo, dodamo česen, premešamo, in ko omamno zadiši, dodamo paradižnik, še malo premešamo, nato dodamo meso, lovor, jušno osnovo in zalijemo z belim vinom. Pokrijemo in postavimo v pečico, ogreto na 200 stopinj.

4. Po uri in pol vzamemo iz pečice in odstranimo pokrovko. (Če je omake preveč, postavimo lonec še na štedilnik, da tekočina malo povre.) Tako dobimo vrhunsko pripravljeno govedino.
Nasvet: Ko je meso v pečici, si lahko pripravimo dodatke: ključna je gremolata, ki jo samo zmeljemo iz navedenih sestavin. Midva sva na krožnik dodala še fino rahlo polento.

Namig: Če uporabljamo suh timijan, ga dodamo pozneje z lovorjem.

Poizkusite še: Burger

Fotografija in recept: Daniel Vincek

Datum Objave: 1.3.2018 ob 09:03

Več iz te teme:

mesoDaniel Vincekosso buco

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja