Palačink na ta način zagotovo še niste pripravili

Skoraj težko verjamemo, da kdo ne bi maral palačink. Sploh pečenih v prijetni družbi. Naj bodo na mizi za zajtrk ali večerjo – vedno teknejo. Ker pa so večinoma pripravljene iz pšenične moke, si jih tisti, ki se izogibajo glutenu, redko privoščijo.
Seveda poznamo palačinke tudi iz brezglutenske moke, a danes se jih bomo na prav poseben način lotili po vzoru kuharice z instagrama. Iz riža!
S tem nimamo v mislih riževe moke, ampak čisto prava riževa zrna. Namočimo jih v vodo ali mleko, dodamo jajca, sladkor in sol, nato pa vse skupaj gladko zmešamo v blenderju. Pomembno je, da riž najprej namočimo, dobro operemo, sicer pa s tem receptom res ni pretiranega dela. Maso nato vlijemo v namaščeno ponev in palačinke pripravimo tako, kot bi jih po čisto običajnem receptu.
Presenečeni boste, kako tanke bodo, saj pri brezglutenskih mokah navadno naletimo na precejšen izziv. Po videzu jih boste težko razločili od običajnih, presenečeni pa boste tudi nad okusom in rahlo teksturo. Oboje je več kot odlično.
Sestavine
- 300 g riža (okroglozrnati ali dolgozrnati)
- 2 jajci
- 400 ml vode ali mleka po izbiri
- 10 g soli
- 10 g sladkorja
- olje za ponev
Priprava
- Riž najprej namočimo v vodi čez noč.
- Dobro ga speremo v cedilu pod tekočo vodo. Nato ga stresemo v blender in prelijemo z vodo ali mlekom.
- Dodamo dve jajci, sol in sladkor, nato pa vse skupaj zmeljemo v maso, ki je podobne teksture kot mleko. Videti bo bolj redka od običajne mase za palačinke, a ne skrbite. Takšna mora biti.
- Na štedilniku segrejemo ponev in vanjo vlijemo malo olja. Za prvo palačinko naj bo ponev nekoliko bolj mastna, kasneje lahko dodajamo manj maščobe. Maso vlijemo na mastno ponev, počakamo, da se speče na eni strani, nato jo obrnemo. Postopek ponavljamo, kot bi pekli čisto običajne palačinke.
Če so vam palačinke brez moke všeč, vam priporočamo še naš recept, kako jih pripravimo iz leče in kvinoje. Najdete ga TUKAJ.