Odprta Kuhinja

Panforte: začinjen italijanski kolač, ki ga postrežemo v božičnem času

Odpri galerijo
A+   A-
Popoln božični kolač, ki ga lahko delite z družino.



Panforte je okusna italijanska sladica iz Siene, narejena iz medu, oreščkov, kandiranega sadja in obogatena z obilico začimb. Ne pozabite na poper! Priprava vam bo vzela 20 minut časa.

Sestavine



  • 250 g suhega sadja (fige, datlji, marelice)

  • 75 g medu

  • 100 g rjavega sladkorja

  • po ½ žličke cimeta, kardamoma, klinč­kov, muškatnega oreščka in popra

  • 250 g kandiranega sadja (lupinice limone in pomaranče, češnje)

  • 2–3 koščke kandiranega ingverja v koščkih

  • 150 g oreščkov (oluščeni mandlji in lešniki, pinjole)

  • 4 žlice moke

  • 2–3 žlice ruma ali sladke žgane pijače (tradicionalno Vin Santo)

  • sladkor v prahu za okras

  • list jedilnega papirja


Priprava


1. Pripravimo okrogel pekač s premerom 22 cm ali manjši pravokoten model. Dno modela namastimo, prekrijemo s peki papirjem in nanj položimo list jedilnega papirja (hostijo) v velikosti dna modela.

2. Suho sadje narežemo in stresemo v kozico. Prilijemo toliko vode, da pokrije sadje, dodamo med, sladkor, vse začimbe in pristavimo. Nežno kuhamo približno 10 minut, da izpari večina vode in dobimo mehko, precej lepljivo zmes.

3. Medtem ko se sadje kuha, z nožem grobo narežemo oreščke (sem in tja naj ostane kak cel orešček) in jih stresemo v posodo. Dodamo tudi kandirano sadje in drobno narezan kandirani ingver.

4. V posodo k oreščkom zlijemo oziroma zvrnemo kuhano sadno zmes in dobro premešamo.

5. Zdaj potresemo z moko, premešamo, dolijemo še rum in enakomerno zmešamo.

6. Pečico vklopimo na 150 stopinj Celzija.

7. Zmes v višini dveh prstov naložimo v pripravljen model. Pomagamo si z mokro žlico.

8. Model porinemo v segreto pečico in pečemo 35 minut.

9. Pečen panforte pustimo v modelu, da se povsem ohladi. Najprej je mehak, šele po nekaj urah se strdi, da ga lahko režemo na kose.

10. Ponudimo bogato potresenega s sladkorjem v prahu.
Opomba: Jedilni papir uporabimo zato, da je pečena slaščica bolj stabilna. Lahko ga izpustimo.

Priporočamo še: TOP 3 kolači za december, brez katerih ni praznične mize

Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 23.12.2020 ob 11:12

Več iz te teme:

kolačzačimbepanforte

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.