Paradižnikov krompir s piščancem in rožmarinom

Odpri galerijo
A+ A-
Slastna jed.
Priprava: 10 minut; čas kuhanja: 30 minut.
Sestavine
- 4 piščančja bedra ali kosi beder brez kosti in kože
- 5–6 krompirjev
- pločevinka vloženega paradižnika
- sol, pol žličke karija, bogata vejica rožmarina
Priprava
1. Piščančja bedra razpolovimo v sklepu, odstranimo kožo in začinimo s karijem in soljo. V globlji ponvi jih hrustljavo popečemo.
2. Rožmarin sesekljamo.
3. K mesu zlijemo paradižnik iz pločevinke, solimo, začinimo z rožmarinom in pokrito kuhamo 20 minut.
4. Medtem krompir olupimo, narežemo na kocke in posebej stresemo v lonec z malo slane vode. Zavremo in krompir skuhamo do mehkega.
5. Kuhan krompir odcedimo, ga stresemo k mesu, previdno premešamo. Jed ponudimo samostojno ob zeljni solati z bučnim oljem in praženimi bučnimi semeni.
Nasvet: Vodo, v kateri se je kuhal krompir, uporabite jutri v juhi z endivijo.
Naredimo vnaprej: Brez skrbi – jed skuhajte vnaprej.
Ali veste: Da je rožmarin eno najbolj aromatičnih zelišč? Njegovi ozki smolnati listi na močnih steblih ohranijo vonj tudi posušeni; najbrž je zato simbol ljubezni. Rožmarin v ljudskem zdravilstvu pospešuje kroženje krvi, uravnava krvni tlak, lajša prebavo maščob, krepi spomin. Da bi najbolj izkoristili njegovo zdravilno moč, ga drobno sesekljamo in uporabimo na začetku kuhanja.
Naslovna fotografija: Krištof Koman
Poskusite še: Matevž in kisla repa
Datum Objave: 20.11.2017 ob 08:11