Odprta Kuhinja

Paradižnikova juha: tako boste skuhali najboljšo

Recept smo pripravili z Neli Selan in Leo Sterle z BIC Ljubljana. To je eden tistih za neizkušene kuharje. (Foto: Črt Piksi)
Odpri galerijo
A+   A-
Kaj narediti, da bo paradižnikova juha še boljša in še bolj zdrava?


Ko je zorenje paradižnika na vrhuncu, pride na vrsto dobra domača paradižnikova juha. A ko gre za tehniko priprave, težko odkrijemo kaj novega, lahko pa naredimo nekaj, da bo okus močnejši. Zelo preprosto: ne zavrzite kožice! Ta je polna okusa, hkrati pa je tudi zakladnica hranilnih snovi.

Če pa vas ne odbija okus, priporočamo dodajanje kurkume. Čudežna reč. Učinki na telo so, znanstveno dokazano, izjemni: deluje proti­vnetno, olajša prebavo, je močan antioksidant in predmet številnih študij boja proti raku. Po naših opažanjih je taka juha tudi dlje obstojna, kar v poletnih vročinah ni od muh. Če jo boste dodali, jo v lonec natresite (ampak zmerno) za česnom in popražite.

Recept smo pripravili z Neli Selan in Leo Sterle z BIC Ljubljana. To je eden tistih za neizkušene kuharje. (Foto: Črt Piksi)
Recept smo pripravili z Neli Selan in Leo Sterle z BIC Ljubljana. To je eden tistih za neizkušene kuharje. (Foto: Črt Piksi)

Paradižnikova juha  • 1,5 kg svežega paradižnika

  • 1 čebula

  • 3 stroki česna

  • 30 g masla

  • žlička sladkorja

  • sol, poper

  • 1 l jušne osnove


Po želji

  • za pest bazilike, kurkuma


Priprava


1. Paradižnik operemo, odstranimo zelene dele in narežemo na manjše kose. Čebulo in česen olupimo, čebulo nasekljamo.

2. V večji lonec za juho damo maslo, ga stopimo in na njem svetlo prepražimo čebulo, ki smo ji dodali tudi nekaj sladkorja: količina ni predpisana, odvisna je od okusa, sorte in zrelosti paradižnika.

3. Na koncu k čebuli naribamo česen, popražimo toliko, da ga zavohamo, in dodamo narezani paradižnik.

4. Kakih 20 minut vse skupaj dušimo – vmes je treba pomešati, da se ne prismodi –, nato prilijemo toplo jušno osnovo: priporočamo kurjo ali zelenjavno.

5. Spet zavremo, nato odstavimo in dobro zmeljemo s paličnim mešalnikom ali v mešalniku: naš cilj je, da v juhi ni več velikih kosov paradižnikovih luščin in mesa.

6. Če smo izbrali različico z baziliko, vrnemo na ogenj, dodamo zelišče, ki smo ga nasekljali, in pokuhamo zgolj toliko, da se sprostijo eterična olja.

7. Postrežemo z natrgano burato, na primer, brizgom oljčnega olja in svežim zeliščnim listkom.
Priporočamo še: Napake, ki jih delamo z jajčevci

Recept: Neli Selan in Lea Sterle, BIC Ljubljana
Fotografija: Črt Piksi
Datum Objave: 18.8.2023 ob 11:08

Več iz te teme:

juhe in enolončniceparadižnikparadižnikova juhaolupki

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja