Paradižnikova juha: tako boste skuhali najboljšo
Odpri galerijo
A+ A-
Kaj narediti, da bo paradižnikova juha še boljša in še bolj zdrava?
Če pa vas ne odbija okus, priporočamo dodajanje kurkume. Čudežna reč. Učinki na telo so, znanstveno dokazano, izjemni: deluje protivnetno, olajša prebavo, je močan antioksidant in predmet številnih študij boja proti raku. Po naših opažanjih je taka juha tudi dlje obstojna, kar v poletnih vročinah ni od muh. Če jo boste dodali, jo v lonec natresite (ampak zmerno) za česnom in popražite.
Paradižnikova juha
- 1,5 kg svežega paradižnika
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 30 g masla
- žlička sladkorja
- sol, poper
- 1 l jušne osnove
Po želji
- za pest bazilike, kurkuma
Priprava
1. Paradižnik operemo, odstranimo zelene dele in narežemo na manjše kose. Čebulo in česen olupimo, čebulo nasekljamo.
2. V večji lonec za juho damo maslo, ga stopimo in na njem svetlo prepražimo čebulo, ki smo ji dodali tudi nekaj sladkorja: količina ni predpisana, odvisna je od okusa, sorte in zrelosti paradižnika.
3. Na koncu k čebuli naribamo česen, popražimo toliko, da ga zavohamo, in dodamo narezani paradižnik.
4. Kakih 20 minut vse skupaj dušimo – vmes je treba pomešati, da se ne prismodi –, nato prilijemo toplo jušno osnovo: priporočamo kurjo ali zelenjavno.
5. Spet zavremo, nato odstavimo in dobro zmeljemo s paličnim mešalnikom ali v mešalniku: naš cilj je, da v juhi ni več velikih kosov paradižnikovih luščin in mesa.
6. Če smo izbrali različico z baziliko, vrnemo na ogenj, dodamo zelišče, ki smo ga nasekljali, in pokuhamo zgolj toliko, da se sprostijo eterična olja.
7. Postrežemo z natrgano burato, na primer, brizgom oljčnega olja in svežim zeliščnim listkom.
Priporočamo še: Napake, ki jih delamo z jajčevci
Recept: Neli Selan in Lea Sterle, BIC Ljubljana
Fotografija: Črt Piksi
Datum Objave: 18.8.2023 ob 11:08