Odprta Kuhinja

Parmigiana di melanzane

Odpri galerijo
A+   A-
Po naše: zapečeni jajčevci s parmezanom.



Za štiri. Izbor Mojce Koman. Prav presenečeni smo bili, ampak je fino!

Sestavine


- 3 večji jajčevci
- 400–500 g mocarele v kosu
- 2 pločevinki vloženega paradižnika ali pire iz 5–6 večjih svežih paradižnikov
- sveža bazilika, sol, poper
- 3 žlice moke
- oljčno olje
- 150 g parmezana

Priprava


1. Jajčevce operemo, odrežemo na obeh koncih in jih prečno narežemo na tanke rezine. Rezine posolimo in pustimo vsaj 15 minut, da se razgrenijo.

2. Mocarelo narežemo na tanke rezine. Pečico vključimo na 200 stopinj, jajčevce pa obrišemo s kuhinjskim papirjem in izcejeno vodo odlijemo. Paradižnik v posodi zmešamo s soljo, poprom in sesekljano baziliko. Parmezan naribamo.
Rezine jajčevcev popopramo in povaljamo v moki, nato jih v ponvi na malo olja postopoma hitro opečemo. Pečemo na močnem ognju, v ponev po potrebi dodajamo olje.

3. Parmigiano zlagamo v model, in sicer v plasteh nalagamo rezine popečenih jajčevcev, te prelijemo z malo paradižnikove omake, čez sem in tja pa položimo nekaj rezin mocarele ter vse plasti večkrat ponovimo, dokler nam ne zmanjka sestavin.
Zloženko na vrhu bogato potresemo z naribanim parmezanom in model porinemo v pečico za približno pol ure.

4. To slastno poletno jed ponudimo samostojno s kruhom (belim), morda le še s solato iz stročjega fižola s česnom.
Koristen nasvet: Da jed ne bo premastna, rezine jajčevcev popecite na kakovostni ponvi z debelo plastjo proti prijemanju.

Opomba: Tole jed upajoče čakam vse leto, enkrat avgusta pa radostno dočakam. Vsekakor je zame to tista prava jed poletja, s svežo baziliko in celo svežim zrelim paradižnikom.

Fotografija: Shutterstock
Preberite še: Syu Poropat: Obetavna slaščičarka mlajše garde
Datum Objave: 22.7.2019 ob 13:07

Več iz te teme:

brezmesne jediparmezanmalancani

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja