Pasca: romunski cheesecake, obdan z mlečnim kruhom

Več kot le kruh, saj v sredini skriva bogat skutni nadev z rozinami, je v velikonočnih dneh obvezen v Romuniji.

Čeprav nam je povzročil nekaj preglavic, saj se njegova sredica ni in ni spekla, je ta od vseh mlečnih in prazničnih kruhov, ki smo jih ta teden priporočali, na nas naredil največji vtis. Po okusu je preprosto najboljši, in ko ga postavimo na mizo, vemo, da je velik praznik. Da vam bo šlo od rok tako, kot mora, sta recept za nas izpilili Neli Selan in Lea Sterle v kuhinji centra Kult 316.

Pasca

Za pekač s premerom 22 ali 24 cm.

Testo

  • strok vanilje
  • 250 ml mleka + 2 do 3 žlice po potrebi
  • vrečka suhega kvasa
  • 500 g bele moke tip 500
  • 120 g sladkorja
  • 50 g masla
  • 50 ml rastlinskega olja
  • 2 rumenjaka
  • lupinica limone
  • ščep soli

Nadev

  • 400 g skute
  • 2 jajci
  • 3 žlice sladkorja
  • 100 g rozin
  • 3 žlice pšeničnega zdroba
  • zavitek vaniljevega sladkorja
  • lupinica limone

In še

  • majhno jajce za premaz
  • sladkor za posip

Priprava

1. Vaniljo prerežemo na pol in odstranimo semena. Prazen strok dodamo v lonček z mlekom in zavremo. Ohladimo do mlačnega.

2. V posodici zmešamo kvas, 2 žlici moke, žlico sladkorja in 3 do 4 žlice mlačnega mleka. (Vse to odvzamemo od navedenih količin za testo.) Pokrijemo in počakamo 10 do 15 minut, da naraste.

3. Moko presejemo v posodo kuhinjskega robota.

4. Preostanek sladkorja stresemo v mlačno mleko in pomešamo, da se sladkor raztopi.

5. Maslo raztopimo, prilijemo olje, pomešamo in po potrebi počakamo, da se ohladi.

6. Moki dodamo kvasec, rumenjaka, semena vanilje in limonovo lupinico. Na hitro pomešamo, nato pa postopoma dolivamo mleko. Gnetemo nekaj minut. Če je testo premalo mehko, dodamo tri žlice mleka.

7. Zdaj primešamo še sol in med počasnim gnetenjem dolivamo mešanico masla in olja. Vsak naslednji curek dodamo takrat, ko je prejšnji že popolnoma vgneten.

8. Gnetemo še 10 minut. Testo bo precej mehko in lepljivo. Z rokami ga oblikujemo v kroglo in predenemo v čisto posodo. Pokrijemo s prozorno folijo, mokro krpo ali folijo iz voska in vzhajamo, da se podvoji, kar bo trajalo kakšno uro.

9. Pečico vključimo na 180 stopinj. Model za torto namastimo in obložimo s papirjem (dno in obod).

10. Skuto dobro premešamo, da postane gladka. Pomagamo si lahko z multi­praktikom ali blenderjem. Dodamo jajci, zdrob, rozine, sladkor, limonovo lupinico in vaniljev sladkor. Pokusimo in po potrebi dodamo še malce sladkorja.

11. Oblikovanje kruha: roke si naoljimo in iz posode vzamemo testo. Razdelimo ga na dva dela, in sicer na dve tretjini in tretjino.

12. Z manjšim kosom testa obložimo dno pekača. Prebodemo ga z vilicami, da med peko ne bo preveč vzhajal.

13. Večji kos testa razdelimo na tri enake dele, te oblikujemo v daljše svaljke, ki so dovolj dolgi, da iz njih spletemo kito, to pa položimo na testo ob obod pekača.

14. V sredino prelijemo skutni nadev. Kito premažemo z razžvrkljanim jajcem in rahlo posujemo s sladkorjem.

15. Pečemo 50 do 60 minut oziroma tako dolgo, da se cheesecake lepo dvigne in je zlato zapečen. Za vsak primer pečenost preverimo z zobotrebcem, ki mora ostati suh, ko ga izvlečemo iz sredine.

16. Priporočamo, da se ta romunski velikonočni kruh pred postrežbo ohladi, da ga boste lahko lepo rezali.

Preberite tudi: Pletenica: edini recept, ki ga potrebujete za ta velikonočni kruh

Fotografija: Sonja Ravbar

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed