Pečen krompir, ki ga boste radi delali

Naš najljubši gomolj bomo pripravili malo drugače.

Ste že slišali za rebrast krompir ali ‘hasselback’? Gre za način priprave in peke, ki so se je prvič lotili v taverni na Švedskem, poimenovani Hasselbacken. V tej deželi je postal priljubljen del kulinarike, ki pa se je nato v okusnih različicah in z nešteto dodatki razširil po vsem svetu.

Tako pripravljen gomolj je vizualno privlačen in preseneča tako z okusi kot teksturo. Ta je na delu, kjer je krompir zarezan, lahko zelo hrustljava, že skoraj kot čips, spodaj pa mehka, razkošna in maslena, prepojena z začimbami in zelišči, ki se povežejo med seboj.

Rebrast krompir (hasselback)

  • krompirji srednje velikosti (najbolje z rumenim mesom)
  • timijan, rožmarin in origano
  • groba sol
  • olje
  • slano maslo

Priprava

1. Pečico vključimo na 200 stopinj, pri­pravimo pekač in ga naoljimo.

2. Krompirje dobro operemo in jih z nožem po širšem delu narežemo oziroma naredimo zareze, do dveh tretjin krompirja, debele vsaj nekaj milimetrov.

3. Dobro posolimo, dodamo začimbe, prelijemo z oljem in pokrijemo s folijo ter postavimo v pečico. Pokrito pečemo 20 minut, nato folijo odstranimo, dodamo na vsak krompir košček slanega masla in pečemo še 30 minut – odvisno od sorte krompirja in velikosti gomoljev.

Oblika: Pri zarezovanju si lahko pomagamo tako, da ob krompir vzporedno položimo dve kuhalnici, v krompir pa v vedno enakem razmaku delamo zareze. Ko se dotaknemo kuhalnic, prenehamo z zarezovanjem.
Namig: V zareze lahko podtaknete tudi kakšen košček pancete, zelišča, sir …
Priporočamo še: Burek iz rumene buče je moj recept leta 2020

Naslovna fotografija: Getty Images

Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana