Pečen treviški radič
A+ A-
Krepka priloga po prijateljičinem receptu.
Priprava: 5 minut; čas peke: 20–25 minut.
Sestavine
- 4 glavice treviškega radiča
- 4 rezine kuhanega ali pečenega pršuta
- 100 g edamca ali gavde
- 2 žlici oljčnega olja za pekač
Priprava
1. Pekač rahlo namastimo z oljčnim oljem. Pečico vklopimo na 180 stopinj.
2. Glavice radiča očistimo, oplaknemo, ovijemo z rezino kuhanega pršuta in položimo v pekač.
3. Prilijemo nekaj žlic vode, da se bo radič najprej malo podušil, in pekač porinemo v segreto pečico za 10 minut.
4. Medtem naribamo sir.
5. Vzamemo pekač iz pečice, radič potresemo z naribanim sirom in pekač v pečico še za 10–15 minut, da se sir raztopi in hrustljavo zapeče.
6. Ponudimo s kruhom kot prilogo fileju postrvi. Zraven ponudimo zeleno solato z naribano črno redkvijo.
Različica: Poenostavljena različica je takšna, da radičke položimo v pekač, potresemo z rezinami ali kockami šunke ali salame in nazadnje še s sirom (siri), torej z ostanki, ko je treba pospraviti po hladilniku.
Nasvet: Večje radiče, takšne z več listi, prerežite po dolgem na dva ali tri dele. Tako jih boste lažje ovili v šunko.
Naredimo vnaprej: Lahko, vendar je jed najbolj okusna sveže pripravljena, s pravkar raztopljenim sirom ...
Poizkusite še: Prežganka
Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 8.1.2020 ob 07:01