Pečen treviški radič

Krepka priloga po prijateljičinem receptu.

Priprava: 5 minut; čas peke: 20–25 minut.

Sestavine

– 4 glavice treviškega radiča
– 4 rezine kuhanega ali pečenega pršuta
– 100 g edamca ali gavde
– 2 žlici oljčnega olja za pekač

Priprava

1. Pekač rahlo namastimo z oljčnim oljem. Pečico vklopimo na 180 stopinj.

2. Glavice radiča očistimo, oplaknemo, ovijemo z rezino kuhanega pršuta in položimo v pekač.

3. Prilijemo nekaj žlic vode, da se bo radič najprej malo podušil, in pekač porinemo v segreto pečico za 10 minut.

4. Medtem naribamo sir.

5. Vzamemo pekač iz pečice, radič potresemo z naribanim sirom in pekač v pečico še za 10–15 minut, da se sir raztopi in hrustljavo zapeče.

6. Ponudimo s kruhom kot prilogo fileju postrvi. Zraven ponudimo zeleno solato z naribano črno redkvijo.

Različica: Poenostavljena različica je takšna, da radičke položimo v pekač, potresemo z rezinami ali kockami šunke ali salame in nazadnje še s sirom (siri), torej z ostanki, ko je treba pospraviti po hladilniku.
Nasvet: Večje radiče, takšne z več listi, prerežite po dolgem na dva ali tri dele. Tako jih boste lažje ovili v šunko.
Naredimo vnaprej: Lahko, vendar je jed najbolj okusna sveže pripravljena, s pravkar raztopljenim sirom …
Poizkusite še: Prežganka

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.