Odprta Kuhinja

Pečena jabolka kot mini pite

Odpri galerijo
A+   A-
Malo drugačna jabolka iz pečice, kot smo jih vajeni, a zato toliko bolj vznemirljiva na krožniku.


Sladica za deževne jesenske nedelje, ko se je najlepše sukati po kuhinji, poslušati dobro glasbo in sanjariti o krasnih projektih, ki nas še čakajo v življenju. Namig: kadar se vam mudi, izpustite krhko testo in preprosto kupite listnato.

Pečena jabolka kot mini pite


Testo

  • 150 g bele moke

  • 150 g ržene moke

  • 50 g sladkorja

  • 4 g soli

  • 200 g hladnega masla

  • 90 g zelo mrzle vode


Nadev

  • vrečka praška za vaniljev puding

  • 400 ml mleka

  • šilce ruma

  • 80 g bele čokolade


In seveda

  • 3 velika jabolka


Priprava


1. Najprej se lotimo testa: moki in sol zmešamo v posodi kuhinjskega robota. Dodamo na koščke narezano maslo in mešamo s ploščatim nastavkom, da nastanejo drobtine.

2. Nato dodamo vodo in gnetemo z istim nastavkom le toliko, da nastane gladko testo.

3. Zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za vsaj pol ure.

4. Skuhamo puding: čokolado nasekljamo. Mleko in rum zlijemo v lonček in odvzamemo 3 žlice, ki jih zmešamo s praškom za puding. Mleko zavremo in skuhamo puding kot običajno. Ko je nared, ogenj ugasnemo, dodamo čokolado in premešamo. Prelijemo na krožnik, pokrijemo s prozorno folijo in ohladimo.

5. Jabolka operemo, razpolovimo, odstranimo peščišče in po vrhu zarežemo.

5. Testo razvaljamo in ga razdelimo na 6 kosov. Te obrežemo tako, da so za približno 2 prsta širši od jabolka. Ostanek testa zgnetemo v kupček in pospravimo v hladilnik.

7. Vsak kos na sredini namažemo z 2 žličkama pudinga, na to položimo polovičke jabolk, stranice pa dobro stisnemo proti sadežem.

8. Pitice prestavimo v hladilnik, da se testo spet ohladi. To je ključen korak, če želimo, da robovi ohranijo obliko.

9. Pečico vključimo na 180 stopinj.

10. Ko je pečica segreta, iz ostanka testa izrežemo in oblikujemo listke in vejice.

11. Pite prestavimo na pekač, obložen s papirjem za peko, prav tako listke in vejice.

12. Pečemo 40 minut. Listke in vejice osvobodimo pečice že prej. Imejte jih na očeh.

13. Pite so najboljše še malce mlačne, sploh v družbi smetane ali vaniljevega sladoleda.
Namigi: Če boste uporabili listnato testo, boste najverjetneje potrebovali dva zavitka že razvaljanega. Najverjetneje vam bo ostalo nekaj pudinga, tega zmažite s piškotnimi listki.

Priporočamo še: Recept in namigi, da bo martinova račka odlično uspela (VIDEO)

Deloindom.si: 7 nasvetov za jesensko sajenje česna
Datum Objave: 4.11.2022 ob 10:11

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: