Pozabite na pavlovo, to je letošnji hit pomladnih sladic

Na Odprti kuhinji smo že večkrat pekli pavlove, jih servirali z različnimi nadevi in svetovali, kako pripraviti najbolj rahle in bele sladice, ki na mizi res naredijo prav poseben vtis. Predvidevamo, da smo vam jih tudi dodobra predstavili: od kod izvirajo, zakaj nosijo tako ime. No, če pavlovo spoznavate prvič – za njen izvor se borita Avstralija in Nova Zelandija, sicer pa je ta kot ples lahkoten sladki vetrc poimenovan po balerini Ani Pavlovi.
A danes ne pečemo klasične pavlove. In čeprav je bila ta puhasta torta v zadnjih letih na družbenih omrežjih izjemno priljubljena, jo počasi izpodriva zelo podobna sladica, ki je prav tako narejena iz beljaka, namesto s smetano in sadjem pa je prelita z limonovim curdom. In ravno takšna sladka gnezda se nam zdijo odlična sladica za prihajajoče praznike. Lahkotna, kar je po mogočnem velikonočnem zajtrku gotovo prednost, ter izjemno elegantna, da bo zagotovo pritegnila pozornost med drugimi prazničnimi jedmi.
Sestavine
Meringa
- 3 veliki beljaki (sobna temperatura)
- 150 g (¾ skodelice) sladkorja v prahu
Limonov curd
- 3 veliki rumenjaki
- 100 g sladkorja
- 60 ml svežega limoninega soka
- 1 žlica limonine lupinice
- 56 g (približno 4 žlice) nesoljenega masla, narezanega na kocke
Priprava
- Pečico segrejemo na 100 stopinj Celzija.
- Beljake stepamo, dokler ne nastanejo mehki vrhovi, nato postopoma dodajamo sladkor in zopet stepamo, dokler vrhovi ne postanejo čvrsti.
- S pomočjo dresirne vrečke oblikujemo gnezda na pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo uro in pol. Pečico ugasnemo in pustimo, da se gnezda počasi ohlajajo v njej vsaj dve uri.
- V ognjevarni posodi zmešamo rumenjake, sladkor, limonov sok in lupinico. Posodo postavimo nad vodno kopel in med nenehnim mešanjem kuhamo, dokler se zmes ne zgosti (8 do 10 minut).
- Odstavimo z ognja, vmešamo maslo, precedimo skozi cedilo in pustimo, da se ohladi.
- Ohlajeno limonovo kremo nadevamo v beljakova gnezda. Po želji okrasimo z jagodičevjem ali lističi mete.